Društvo

Malverzacije i loše poslovanje u APOTEKARSKOJ USTANOVI Borane će koštati više od ČETIRI MILIONA EVRA

foto: ilustracija

BOR, (IST Media) Članovi Gradskog veća Bora, saglasili su se danas sa predlogom rešenja kojim će se staviti tačka na višegodišnje dugovanje Apotekarske ustanove Bor kompaniji Phoenix Pharma iz Beograda, a to znači isplatu 506,758.146 dinara iz budžeta grada kroz 21 mesečnu ratu.

Grad Bor je primoran da iz budžeta izdvoji budžetski novac svih građana, na osnovu prvostepene presude Privrednog suda u Zaječaru, budući da je solidarni dužnik ove ustanove, čije prostorije gotovo dve godine zjape prazne.

Inače dug prema Phoenix Pharma iznosio je oko 354,4 miliona dinara, ali je uvećan za 152,4 miliona dinara na osnovu kamate.

Prema istraživanjima našeg sajta, na probleme u ovoj ustanovi javnosti je ukazano još 2016. godine, kada je zbog dugovanja firma Phoenix pustila menice u vrednosti 231 milion dinara, čime je blokiran račun Apotekarske ustanove.

Tadašnja direktorka te ustanove Tatjana Videnović, koja je trebalo da ugasi požar raspaljen neodgovornim ponašanjem prethodne direktorke Snežane Janković od 2011. godine (zbog čega se vodi sudski spor), rekla je za naš sajt da je po dolasku na mesto direktora i nakon primopredaje zatekla dug od oko 460 milina dinara.

Kako nam je tada izjavila, na lageru je posle popisa ustanovljena roba za oko 150 miliona dinara, dok se za robu vrednu 300 miliona izgubio svaki trag.

Nakon toga, “apotekarska” je ostala bez voznog parka jer su automobili prodati na licitaciji, na osnovu blokade računa od oko sedam miliona dinara prema niškoj firmi „Beta Farmacy“ a lokalna samouprava je šakom i kapom dodeljivala dozvole za rad privatnim apotekama mimo pravila o rastojanju između njih.

Izvršitelji su krajem 2016. godine popisali imovinu „apotekarske“, odnosno, onoga što je od ove ustanove ostalo, a automobili su prodati za svega 1,47 miliona dinara: Mercdes sprinter (2003), Škoda suberb 1,9 TDI (2006), Dacia sandero stepway (2010) i Renault kangoo expression 1,5 (2010).

U januaru 2017. godine tadašnji predsednik opštine Bor Živorad Petrović rekao je da očekuje da se obelodane brojni sumnjivi poslovi od 2011. do kraja 2015. godine koji su tu ustanovi doveli do ruba ambisa.

Postupak protiv tadašnje direktorke Snežane Janković godinama se vodi pred Višim sudom u Nišu, u Odeljenju za korupciju i kriminal, a prema optužnom predlogu višeg tužilaštva u tom gradu. S obzirom da je oštećen budžet grada, pridružili smo se krivičnom gonjenju i u toku su saslušanja i istražne radnje, rekla je za naš sajt gradski pravobranilac Bosa Janaćković.

O sistematskom uništavanju Apotekarske ustanove i o tome kako su pred odbornicima tadašnje SO Bor frizirani godišnji rezultati poslovanja, pisali smo u nastavcima.

Pisali smo i o zloupotrebama prodaje suplemenata sumnjivog kvaliteta, a koji su plaćeni avansno.

Za sada nije poznato kakva će biti sudbina Apotekarske ustanove Bor i kako će biti rešena preostala višemilionska dugovanja te ustanove.

Svi pokušaji da od gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića dobijemo odgovore na ova pitanja bili su bezuspešni.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X