Društvo

Apotekasrka ustanova u blokadi, izgubljen trag 300 miliona dinara

BOR, (IST Media, S.T.) Račun Apotekarske ustanove Bor je na osnovu menica koje je pustila firma Feniks (Phoenix) već nekoliko dana u blokadi za oko 231 milion dinara i preti joj gašenje.

Zbog duga prema dugogodišnjem dobavljaču lekova borske ustanove, firmi Feniks, koji iznosi neverovatnih 350 miliona dinara, „apotekrska“, čiji je osnivač opština Bor, nema novca za nabavku lekova, za isplatu zarada oko 120 radnika iz Majdanpeka, Kladova, Negotina i centrale u Boru.

Novca nema ni za servisiranje najosnovnijih potreba, kao što su struja, grejanje i zakup prostora.

„Feniks je imao menice koje im je za lekove i pomoćna sredstva dala bivša direktorica Snežana Janković i oni su nas blokirali“, rekla je za IST Media sadašnja direktorica Apotekarske ustanove, Tatjana Videnović.

Prijava zbog sumnjivih poslova još leži u nečijoj fijoci
Prijava zbog sumnjivih poslova još leži u nečijoj fijoci

Ona kaže da je po dolasku na mesto direktora i nakon primopredaje zatekla dug od oko 460 milina dinara. Na lageru je posle popisa ustanovljena roba za oko 150 miliona dinara, dok se za 300 miliona izgubio svaki trag.

Na zadovoljstvo brojnih novootovrenih privatnih apoteka, „apotekarska“ je bez zaliha lekova, pa ukoliko opština iz budžeta ne izmiri dug, staviće se ključ u bravu.

„Na sastanku Upravnog odbora Apotekarske ustanove, na pitanje opštinskih čelnika gde je novac, svi su gledali u zemlju i slegali ramenima“, rekao nam je izvor iz opštine Bor. A iako se očekivalo da ovu ustanovu „poseti“ budžetski inspektor, do toga nije došlo.

I dok ovu ustanovu već napuštaju neki radnici, saznajemo da se nakon jučerašnjeg sastanka opštinskog rukovodstva sa predstavnicima Feniksa situacija nije pomerila sa mrtve tačke.

Kako saznajemo, ranije je Feniks predložio da se uradi reprogram duga na sedam godina, s tim što bi opština bila garant, ali do dogovora nije došlo.

Saznajemo da će opštinsko rukovodstvo insistirati da se obelodani sudbina prijave policiji protiv bivše direktorice Snežane Janković, budući da je nagomilavanje dugova  nastalo još 2011. godine, kada je ova ustanova za kupovinu „zelene kafe“, kontroveznog proizvoda za mršavljenje izdvojila keš.

Ovu robu je na naše tržište plasirao estradni menadžer i zaječarsko-borski političar Saša Mirković.

Odgovor na prijavu očekuju Borani, jer će ih, po svemu sudeći, nečiji nameran ili slučajan nemar, debelo koštati.

Apotekarska već godnama vodi trku sa nelojalnom konkurencijom, jer, za razliku od privatnih apoteka koje ne podležu javnim nabavkama pri kupovini medikamenata, državna ustanova ima tu obavezu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X