Društvo

Kako je sistematski uništavana Apotekarska ustanova Bor (II deo)

Kafa koja je pojela lekove 

 

Nastavak prethodnog teksta

 

BOR, (IST Media, Saša Trifunović) – Zbog mnogih sumnjivih poslova i nebrige države i lokalnih samouprava, Apotekarska ustanova “Bor” deli sudbinu mnogih apotekarskih ustanova širom Srbije koje vode borbu za golo preživljavanje. Sistematska nebriga lokalnih vlasti (osnivača) za poslovanje inače profitabilne delatnosti a zatim i poteza Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pri nabavci lekova (prednost bez logike data privatnicima) imala je podlogu u interesima pojedinaca da ucenama i uticajem, na lak način zgrabe velike količine svežeg novca, vršeći politički uticaj pri kadriranju direktora tih ustanova.

Tako se dogodilo da se zbog nerazumnih poslovnih odluka iz 2011. godine, borska “apotekarska” (u blokadi već više meseci) našla u situaciji višemilionskog gubitka. Zbog blokade računa i neizvršenih obaveza rasprodat im je veliki deo imovine po sudskim rešenjima, rafovi sa lekovima su gotovo prazni, mnogim apotekama je EPS obustavio isporuku struje (dve borske apoteke, jedna u Zlotu i Negotinu) a farmaceuti, zabrinuti za svoju egzistenciju, napuštaju je, i odlaze u privatne apoteke koje niču ko pečurke.

Finansijske poteškoće borske farmaceutske ustanove bile su vidljive nakon finansijskog izveštaja iz 2010. godine, u vreme kada je njom upravljala direktorica Darinka Agić. Tada ova ustanova potraživala 300,8 miliona dinara, od čega je najveći dužnik bio Republički Zavod za zdravstveno osiguranje, sa 298,1 milion. Obaveze Apotekarske ustanove tada su prema najvećim dobavljačima (Velefarm, Phoenix Pharma, Erma i Jugohemija) iznosile oko 145 miliona.

Već je tada naveden rizik likvidnosti zbog spore naplate RZZO za izdate lekove na recept, i bilo je očigledno da borska “apotekarska” s mukom servisira svoje obaveze u objektima razmeštenim u četiri grada Borskog okruga.

Ipak, sunovrat Apotekarske ustanove Bor se mogao naslutiti već u januaru 2011. godine. Tada je umesto direktorice Darinke Agić, kao ovlašćeno lice za zastupanje u Apotekarskoj ustanovi upisana Snežana Janković. Mesec dana kasnije krenula je nabavka alternativnih medicinskih preparata (suplemenata), i plaćanje kešom robe čija je prodaja išla “kilavo”.

Prema izveštajima o poslovanju, te 2011. godine su tokom februara i marta od firmi GSN Group DOO i Alfa Media Pool nabavljeni suplementi (zelena kafa, napitak za mršavljenje, preparati For Life, Chlamycin kapi i tablete) za ukupno 32 miliona dinara. Od tog iznosa, kako saznajemo iz istrage, vraćena je roba u vrednosti od 7 miliona, dok je 25 avansno plaćeno u julu iste godine.

Firma GSN Group iz Zemuna, bila je registrovana kao farmaceutska industrija koja proizvodi prirodne preparate po savremenim farmaceutskim metodama. Prema pisanjima medija, prodavali su preparate koji su dolazili iz Kine a pakovani u Srbiji. Cena je bila stotinu dinara, a prodavala se za 1.700 dinara. Firma je kasnije izbrisana iz registra preduzeća i prema mišljenjima istrage, očigledno je poslužila svrsi da se izvuče novac iz opštinskih i gradskih ustanova. Interesantno je da je firma osnovana kao preduzeće za aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, ali se bavila prometom farmaceutskih proizvoda.

Inače, prodaju Zelene kafe je, po svemu sudeći vršeći politički pritisak, neformalno dogovarao estradni menadžer Saša Mirković sa tadašnjom direktoricom Apotekarske ustanove Snežanom Janković. Sumnjive preparate su promovisali Saša Mirković i Leontina.

Tadašnji čelnici lokalne vlasti u Boru su nam potvrdili da je upravo Mirković lobirao da se na mesto direktorice Apotekarske ustanove Bor postavi Jankovićeva. Ona je na mesto direktora postavljena u januaru 2011. godine. Odbornici SO Bor su je razrešili u septembru iste godine, ali nisu imenovali drugog direktora, pa je ona nastavila da radi do aprila naredne godine. Tada je za v.d direktorka Apotekarske postavljena Ankica Vulović. I pored njenih izveštaja da se u borskoj ustanovi nije poslovalo tržišno, na toj funkciji se zadržala svega šest meseci, jer su odbornici SO Bor odbili predlog Upravnog odbora da joj produže mandat. Na čelo ustanove vraća se Snežana Janković, koja je na toj funkciji ostala sve do decembra 2015. kada je za v.d. postavljena Tatjana Videnović.

O Mirkovićevoj tadašnjoj moći govori podatak da je kadrirao i u borskoj policiji, pa su prijave protiv Jankovićeve ležale zaboravljene u fioci.

Promocija Zelene kafe bila je poverena firmi za pružanje usluga reklame i propagande Alfa Media Pool, čiji je direktor Marko Jeftić.

Marko Jeftić je, inače, 2014. godine bio zamenik šefa Izbornog štaba SNS za Zaječar, na prevremenim izborima u tom gradu, kada je Saša Mirković izabran za predsednika Skupštine grada.

A da je Saša Mirković bio glavna spona za biznis kojim je delom prezadužena borska Apotekarska ustanova, može se zaključiti prema podacima Agencije za privredne registre, gde je naznačeno da je Alfa Media Pool aprila 2011. (neposredno nakon ugovora sa borskom Apotekarskom ustanovom) pripojena firmi Beoton International Company.

Kako bi se koliko toliko roba prodala na tržištu, kažu zaposleni u Apotekarskoj ustanovi Bor, uz jedno pakovanje zelene kafe delili su se diskovi Ace Lukasa, bliskog prijatelja Saše Mirkovića, a uz to se dobijalo još jedno pakovanje kafe gratis. Zaposleni pričaju da je u magacinima ostalo mnogo neprodate robe kojoj je istekao rok, pa je ona rashodovana. Mnogi neprodati proizvodi For Life, apotekarska je donirala sportskim klubovima.

I dok su se dugovi gomilali, osnovač, opština Bor, je ćutala. Pokušaji smene Snežane Janković nisu dali rezultata, jer i pored takve odluke, opština nije postavljala druge v.d. direktore, pa je ona nastavila da radi sa te pozicije.

Istraga koja tapka u mestu, i pored angažovanja nezavisnog veštaka, treba da pookaže da li je bilo krivičnog dela, ili je rukovodstvo apotekarske loše procenilo stanje na tržištu, te zbog nedostatka novca (velikim delom zbog favorizovanja privatnih apoteka za prodaju lekova sa liste bez javnih nabavki), teško servisirala dospele obaveze.

 

Sledi nastavak…

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X