Apotekarska ustanova ostala bez voznog parka zbog blokade računa

360 0

BOR, (IST Media, S.T.) Svih pet automobila Apotekarske ustanove „Bor“ juče su prodati na licitaciji koja je zbog blokade računa od oko sedam miliona dinara prema niškoj firmi „Beta Farmacy“, sazvana na osnovu rešenja Privrednog suda u Zaječaru.

Zbog blokade računa i popisane imovine, automobilima je trebalo da budu odbrojani dani krajem prošle godine, ali je taj proces zaustavljen pošto je lokalna samouprava uveravala poverioca da će dug biti izmiren novcem koji je budžetom predviđen za spas te ustanove.
Izvršitelji su krajem prošle godine popisali imovinu „apotekarske“, odnosno, onoga što je od ove ustanove ostalo, a automobili su prodati za svega 1,47 miliona dinara.

Nakon jučerašnjeg dana, postalo je sasvim izvesno da je „apotekasrska“ smrtno ranjena, te da se uskoro može očekivati njena “eutanazija” i stotinak ljudi više na Zavodu za tržište rada.

A koliko je i država zainteresovana za spas ne samo borske, već i drugih apotekarskih ustanova širom Srbije, može se naslutiti po ponašanju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je za juče (ponedeljak) zakazalo konsultativni sastanak na temu dugovanja apotekarskih ustanova, ali je zbog zauzetosti pojedinih članova Vlade Srbije da prisustvuju sastanku, on odložen na neodređeno vreme.

U međuvremenu, juče je borskoj ustanovi otkaz dalo još tri radnika.

Iako je predsednik opštine Bor, Živorad Petrović, sredinom januara rekao da se uskoro očekuje potpisivanje Ugovora o reprogramu duga od 350 miliona dinara sa inostranom kompanijom „Phoenix pharma“, to se još uvek nije dogodilo. Prema saznanjima IST Media, zbog neplaćenih poreza i doprinosa, “apotekarsku” je nedavno blokirala i Poreska uprava.

Da se izlaz iz ovog vrzinog kola ne nazire, može poslužiti podatak da Fond za zdravstveno osiguranje bar za sada ne namerava da isplati potraživanje borske ustanove od nekoliko miliona dinara.

Agonija poslovanja „apotekarske“ traje od 2011. godine, kada su u njoj sprovedeni brojni sporni poslovni potezi. Od tada borska apoteka, čiji je osnivač opština, propada sistematski, a da li i planski kako bi se stvorilo tržište za privatne apoteke, možda će uspeti da dokažu istražitelji koji su u ovom slučaju zatražili veštačenje.

Cene po kojima su prodati automobili na licitaciji:

Mercdes sprinter 213CDI (2003) – 420.000 din

Škoda suberb 1,9 TDI (2006) – 420.000 din

Dacia sandero stepway (2010)- 350.000 din

Renault kangoo expression 1,5 (2010) – 280.000 din

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X