Press centarProjekti

Politizacija, tabloidizacija i autocenzura najveći izazovi profesionalnog novinarstva u Srbiji (VIDEO)

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) “Novinar u Srbiji danas mnogo radi, nema radno vreme, malo zarađuje, te je primoran da radi i dodatne poslove, izložen je stresu i pritiscima“, rekao je Igor Jovanović, novinar BIRN-a i Bete na seminaru u organizaciji IST Media, koji je okupio novinare iz Bora i Zaječara. Jovanović je istakao da je slobodno novinarstvo u Srbiji na izdisaju.

Osim značajnih tema iz oblasti savremenog novinarstva, seminar “Izazov profesionalnog novinarstva u Srbiji – kako se odupreti pritiscima” bio je i odlična prilika da novinari iz Bora razmene svoja iskustva o izazovima sa kojima se ova profesija susreće u lokalnoj zajednici.

Danijela Novović, urednica RTV Bor rekla je da ova medijska kuća poštuje kodekse i profesionalnost.

Često smo na meti kritike jer ne podležemo senzacionalizmu i tabloidizaciji“, rekla je Novović i dodala da su novinari u lokalnim sredinama sprečeni da se bave istraživačkim novinarstvom, jer nemaju od koga da dobiju informacije.

Igor Mitrović, urednik portala Bor030, istakao je da novinari moraju da se prilagode vremenu u kome žive, te da je internet sadašnjost, a ne budućnost.

Na lokalu se najviše čitaju teme iz crne hronike i estrade, dok su kultura i sport manje zanimljivi čitaocima. Mi se trudimo da plasiramo i jedno i drugo. Na slobodnom smo tržištu gde se borimo za svaki klik, rekao je Mitrović.

seminar
Seminar u organizaciji IST Media okupio novinare iz Bora i Zaječara

Predrag Ivković, urednik informativnog programa TV Sezam, rekao je da se novinari te medijske kuće trude da vode računa o običnom građaninu.

Autocenzure ima. Ona se najčešće ogleda u tome da se ne zamerite oglašivaču, ali i to se da rešiti”, rekao je Ivković.

Osvrćući se na sve veći značaj koji društvene mreže imaju prilikom plasiranja određenih tema, Irena Živković, noviarka Media Centra rekla je da blogeri i tviteraši nemaju takvu vrstu pritiska koju imaju tradicionalni mediji.

logo klub rtb

“Svaki medij koji se finansira iz Opštine ne može da izveštava nezavisno, zbog toga blogeri i tviteraši nemaju takav pritisak“, rekla je Živković.

 

Koliko je novinarstvo u Srbiji kao profesija na nezavidnom nivou, pokazuju rezultati nedavno sprovedenog istraživanja, prema kojima oko 60 procenata novinara u Srbiji strahuje od gubitka posla. Materijalni položaj novinara, pritisci, meka cenzura i autocenzura, samo su neki od najvećih izazova sa kojima se ova profesija danas suočava.

 

Seminar “Izazov profesionalnog novinarstva u Srbiji – kako se odupreti pritiscima” sufinansira Opština Bor.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IST Media autor serijala “Starost nije hendikep” (VIDEO)

Ist Media

Konsultanti u IPA program prekogranične saradnje Srbija – Bugarska

Ist Media

Mitovi i činjenice o Evropskoj uniji

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X