Politizacija, tabloidizacija i autocenzura najveći izazovi profesionalnog novinarstva u Srbiji (VIDEO)

2531 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) „Novinar u Srbiji danas mnogo radi, nema radno vreme, malo zarađuje, te je primoran da radi i dodatne poslove, izložen je stresu i pritiscima„, rekao je Igor Jovanović, novinar BIRN-a i Bete na seminaru u organizaciji IST Media, koji je okupio novinare iz Bora i Zaječara. Jovanović je istakao da je slobodno novinarstvo u Srbiji na izdisaju.

Osim značajnih tema iz oblasti savremenog novinarstva, seminar “Izazov profesionalnog novinarstva u Srbiji – kako se odupreti pritiscima“ bio je i odlična prilika da novinari iz Bora razmene svoja iskustva o izazovima sa kojima se ova profesija susreće u lokalnoj zajednici.

Danijela Novović, urednica RTV Bor rekla je da ova medijska kuća poštuje kodekse i profesionalnost.

Često smo na meti kritike jer ne podležemo senzacionalizmu i tabloidizaciji„, rekla je Novović i dodala da su novinari u lokalnim sredinama sprečeni da se bave istraživačkim novinarstvom, jer nemaju od koga da dobiju informacije.

Igor Mitrović, urednik portala Bor030, istakao je da novinari moraju da se prilagode vremenu u kome žive, te da je internet sadašnjost, a ne budućnost.

Na lokalu se najviše čitaju teme iz crne hronike i estrade, dok su kultura i sport manje zanimljivi čitaocima. Mi se trudimo da plasiramo i jedno i drugo. Na slobodnom smo tržištu gde se borimo za svaki klik, rekao je Mitrović.

seminar
Seminar u organizaciji IST Media okupio novinare iz Bora i Zaječara

Predrag Ivković, urednik informativnog programa TV Sezam, rekao je da se novinari te medijske kuće trude da vode računa o običnom građaninu.

Autocenzure ima. Ona se najčešće ogleda u tome da se ne zamerite oglašivaču, ali i to se da rešiti“, rekao je Ivković.

Osvrćući se na sve veći značaj koji društvene mreže imaju prilikom plasiranja određenih tema, Irena Živković, noviarka Media Centra rekla je da blogeri i tviteraši nemaju takvu vrstu pritiska koju imaju tradicionalni mediji.

logo klub rtb

„Svaki medij koji se finansira iz Opštine ne može da izveštava nezavisno, zbog toga blogeri i tviteraši nemaju takav pritisak„, rekla je Živković.

 

Koliko je novinarstvo u Srbiji kao profesija na nezavidnom nivou, pokazuju rezultati nedavno sprovedenog istraživanja, prema kojima oko 60 procenata novinara u Srbiji strahuje od gubitka posla. Materijalni položaj novinara, pritisci, meka cenzura i autocenzura, samo su neki od najvećih izazova sa kojima se ova profesija danas suočava.

 

Seminar “Izazov profesionalnog novinarstva u Srbiji – kako se odupreti pritiscima“ sufinansira Opština Bor.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X