Mitovi i činjenice o Evropskoj uniji

2640 0

BOR, 19.04.2011 (Ist media) – Nezavisno udruženje novinara Srbije, organizovalo je za medijske radnike radionicu o tome šta je prava istina kada je reč o propisima koji važe u EU i kako to predstaviti javnosti.

U Press centru „Ist media“, ovoj radionici prisustvovali su novinari TV Bor i TV Sezam, dnevnih listova Blic i Večernje novosti, nedeljnika Borski problem, agencija Beta i Tanjuga, kao i nekoliko frilensera iz Bora i Zaječara.

Predavač je bila Ivana Đurić, načelnik za komunikacije Kancelarije za Evrointegracije.

 

mitovi i cinjenice o eu press centar ist media

 

Prema dosadašnjim istraživanjima, o EU u našim medijima uglavnom izveštava o  protokolarnim razgovorima raznih zvaničnika, deklaracijama, pregovorima itd.  a da nedostaje raznovrsnost u izveštavanju o EU integracijama na polju funkcionisanja zdravstvenog i penzionog sistema, o efikasnosti pravosuđa, bezbednosti u saobraćaju, zaštiti dece i starih, zaštiti životne sredine itd. Neznanje vrlo lako rađa predrasude i stereotipe, pa iz tog razloga u našem društvu su oni veoma prisutni po pitanju EU. U stvaranju stereotipa o EU u našoj zemlji veliku ulogu ulogu imaju i mediji. Upravo je ova radionica imala za cilj da se to ubuduće ne dogodi.

„Namera ove radionice je da objasnimo koje su činjenice o Evropskoj uniji, i kako dolazi do toga da te činjenice do građana se pretvore u neku priču koja nije baš najinformativnija i najtačnija, ali i kako da se iz čitavog niza zabavnih ali neistinitih priča izvuče suština“, istakla je Ivana Đurić.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

BOR: Kasni grejna sezona

Posted by - 12. januara 2012. 0
BOR, 16. oktobra 2009. (Ist media centar) – Poslovodstvo JKP „Toplana“ u Boru, na konferenciji za novinare u Ist media…
X