Press centar

Mitovi i činjenice o Evropskoj uniji

BOR, 19.04.2011 (Ist media) – Nezavisno udruženje novinara Srbije, organizovalo je za medijske radnike radionicu o tome šta je prava istina kada je reč o propisima koji važe u EU i kako to predstaviti javnosti.

U Press centru „Ist media“, ovoj radionici prisustvovali su novinari TV Bor i TV Sezam, dnevnih listova Blic i Večernje novosti, nedeljnika Borski problem, agencija Beta i Tanjuga, kao i nekoliko frilensera iz Bora i Zaječara.

Predavač je bila Ivana Đurić, načelnik za komunikacije Kancelarije za Evrointegracije.

 

mitovi i cinjenice o eu press centar ist media

 

Prema dosadašnjim istraživanjima, o EU u našim medijima uglavnom izveštava o  protokolarnim razgovorima raznih zvaničnika, deklaracijama, pregovorima itd.  a da nedostaje raznovrsnost u izveštavanju o EU integracijama na polju funkcionisanja zdravstvenog i penzionog sistema, o efikasnosti pravosuđa, bezbednosti u saobraćaju, zaštiti dece i starih, zaštiti životne sredine itd. Neznanje vrlo lako rađa predrasude i stereotipe, pa iz tog razloga u našem društvu su oni veoma prisutni po pitanju EU. U stvaranju stereotipa o EU u našoj zemlji veliku ulogu ulogu imaju i mediji. Upravo je ova radionica imala za cilj da se to ubuduće ne dogodi.

„Namera ove radionice je da objasnimo koje su činjenice o Evropskoj uniji, i kako dolazi do toga da te činjenice do građana se pretvore u neku priču koja nije baš najinformativnija i najtačnija, ali i kako da se iz čitavog niza zabavnih ali neistinitih priča izvuče suština“, istakla je Ivana Đurić.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Politizacija, tabloidizacija i autocenzura najveći izazovi profesionalnog novinarstva u Srbiji (VIDEO)

Ist Media

Konferencija za novinare u Ist media centru

Ist Media

BOR: Kasni grejna sezona

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X