BorDruštvo

[FOTO] Jadna slika na peronu Železničke stanice u Boru. Do retkih vozova preko ruševina

zeleznicka stanica bor srbija voz 20240704_110504

Foto: Ist media

Da li još pamtite nekadašnji izgled borske Železničke stanice, jedne od najlepših u Srbiji?

Da li se sećate gužve putnika, da li pamtite brojne lokale u objektu stanice, restorane, poslovni voz za Beograd ili Niš?

Da li se sećate usluge u vozu, stjuardesa, bara i konobara?

Danas Železnička stanica izgleda kao na fotografijama koje slede.

Slučajno smo naleteli u trenutku kada je naišao jedan od retkih vozova državne kompanije Srbija voz koji je saobraćao ka Zaječaru.

Da biste uopšte došli do perona imate dve opcije: da uđete kroz glavni ulaz i hodnike koji podsećaju na izgled nesrećnog Vukovara tokom rata a potom pažljivo preskočite slomljena stakla, špriceve, i kamenje sa obrušenog plafona i zidova koje je svojevremeno zahvatio požar, ili okolo, stazama obraslom u trnje, šipražje i ambroziju.

Nekoliko putnika tog prepodneva strpljivo je čekalo voz sedeći na gajbama. I ne zna se šta je izgledalo tužnije. Njihove umorne face ili „umorna stanica“.

Baš tako danas izgleda Železnička stanica Grada koji ima jedan od najvećih, ako ne i najveći budžet u Srbiji po broju stanovnika, Grada koji zahvaljujući proizvodnji bakra i zlata puni državnu kasu.

I nije sudbina ove stanice u rukama gradskih vlasti, već pacova u državi koje nije briga za ovdašnje otpisano stanovništvo.

Železnice Srbije (ŽS) nemaju u planu niti da rekonstruišu niti da ponovo zaposle otpravnika poslova, kao što to rade sa pojedinim selima u okolini. Štaviše, stanicu koja opslužuje potrebe grada od preko 40.000 stanovnika u ŽS i ne vide kao stanicu, već kao otvorenu prugu (o čemu smo pisali OVDE).

Aktuelni zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević je još 2022. godine, po ulasku u SNS obećao rešenje sudbine stanice, ali je očigledno da Bor nema uticaja na vlast u državi.

Jel vam je mučno?

 

zeleznicka stanica bor srbija voz 20240704_110504

zeleznicka stanica bor srbija voz 20240704_110618

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Obaveštenje o planiranom isključenju struje za 25. oktobar (petak)

Ist Media

Repertoar bioskopa „Zvezda“ od 25. do 29. oktobra 2024.

Ist Media

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević
X