Ekonomija

Zijin Majning Grupa objavila SAOPŠTENJE O INVESTICIJAMA u RTB Bor

BOR, (IST Media, foto: RTB) – Na dan sklapanja ugovora o strateškom partnerstvu sa Srbijom i RTB Bor, na sajtu kineske kompanije „Zijin Majning“ objavljeno je „Saopštenje o investicijama „Zijin Majning Grupe“ u srpski RTB Bor putem uvećanja kapitala“, sa nadnaslovom „Transakcija koja se može obelodaniti“, objavio je Kolektiv, list RTB Bor a preneo dnevni list Danas.

Pomenuto saopštenje objavljeno je u vidu izveštaja o transakciji sačinjenog na hongkoškoj berzi na kojoj je, inače, registrovano poslovanje kineske kompanije.

Kolektiv prenosi da je u detaljnom i opširnom saopštenju sa berze u Hong Kongu, u osnovnim informacijama o ciljnoj akviziciji, navedeno da je „Bor aktivni rudarski grad i regionalni administrativni centar koji poseduje neophodne objekte.

Putni, železnički i vodeni transport su dobro razvijeni, postoje bogati vodni resursi i snabdevanje električnom energijom, a troškovi korišćenja ovih resursa su relativno mali. U industriji su visokokvalitetni radnici koji poseduju relevantne veštine“.

RTB Bor je opisan kao državna kompanija za proizvodnju bakra, koja poseduje jedine rudnike bakra i jedinu topionicu u Srbiji.

„Njeni projekti imaju veliki obim rezervi resursa i postoji veliki potencijal u povećanju proizvodnih kapaciteta ukoliko se tehnologije unaprede“ stoji u saopštenju koje takođe navodi da je „Zijin Majning“ sproveo detaljnu dijagnostiku (due dilligance) tehnologije, finansija, poštovanja zakona i zaštite životne sredine u RTB Bor i, nakon toga, pažljivo procenio vrednost srpske kompanije.

Kada je reč o načinu, iznosu i planu za uvećanje kapitala, odnosno dokapitalizaciju RTB Bor u ovom saopštenju stoji da će „Zijin“ u RTB Bor uložiti 350 miliona dolara u gotovini.

Na dan zatvaranja će, kako piše u saopštenju, na bankovni račun RTB Bor uplatiti prvu tranšu ulaganja (od najmanje 100 miliona dolara), a preostale rate, do obaveznih 350 miliona dolara, mogu da se izmire u naredne tri godine od datuma zatvaranja transakcije.

Po završetku uvećanja kapitala i uplate svih 350 miliona dolara, „Zijin“ će imati 63 odsto vlasničkog udela u RTB Bor, a ostali akcionari 37 procenata.

Kineski „Zijin“ će nakon uplate prve tranše preuzeti i korporativno upravljanje RTB Bor uspostavljanjem skupštine akcionara, nadzornog odbora i višeg menadžment tima koji čine generalni i drugi direktori.

U prelaznom periodu „Zijin“ će u RTB Bor poslati „razuman broj posmatrača, koji imaju pravo da traže sve razumne informacije o poslovanju RTB Bor“, piše u ovoj objavi.

Kolektiv prenosi i da biznis-plan i iznos obaveznih investicija u narednih šest godina, uključujući i iznos od 350 miliona dolara, u totalu iznosi 1,26 milijardi dolara i da je u skladu sa planom razvoja koji je „Zijin“ podneo na nadmetanju za RTB Bor, ovaj obavezni investicioni iznos namenjen je tehnološkoj nadogradnji, proširenju i izgradnji rudnika i metalurškog postrojenja, mada će, kako je navedeno u saopštenju, stariji dugovi borske kompanije imati prioritet u otplati.

„Izvori sredstava za finansiranje obaveznih investicija su uglavnom od uvećanja kapitala, neto novčanog toka u operativnim aktivnostima RTB Bor, bankarske pozajmice „Zijina“ itd.

Na kraju se dodaje da su u saopštenju pored ostalog, navedeni i brojni investicioni rizici na koje je „Zijin“ upozorila berza u Hong Kongu, a razvrstani su u: rizike od odobrenja, političke i pravne rizike, rizike od projekta, tržišne i devizne rizike. „Uspeh transakcije je podložan neizvesnosti i investitori treba da budu svesni investicionih rizika“.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ministarstvo finansija: Kineske firme najveći izvoznici Srbije sa 2,5 milijardi evra

Ist Media

Ziđin: U “Novom Cerovu” obustavljena proizvodnja zbog blokade puta. Većina radnika biće upućena na godišnji odmor

Ist Media

Nakon novog kolektivnog ugovora, osnovna zarada zaposlenih u Srbija Ziđin Koper veća za oko 16 odsto

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X