KulturaZiđin

Za seoske KUD-ove kineska kompanija donirala 1,1 milion dinara. Zamenik gradonačelnika za svako selo najavio dodatnih 300.000

kud donacija potpisivanje

 

U prisustvu predstavnika seoskih kulturno-umetničkih društava sa teritorije Grada Bora, lokalne samouprave i Ustanove Centar za kulturu, u upravnoj zgradi Srbija Ziđin Majning danas je potpisan ugovor o donaciji ove kineske kompanije  KUD-ovima, od 1,1 milion dinara.

kud donacija DSC09092

Ova kompanija kulturno-umetničkim društvima sa teritorije grada drugu godinu zaredom donira ovaj iznos kako bi se realizovale planirane aktivnosti, a zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević je tokom potpisivanja obećao da će sva društva, nakon rebalansa lokalnog budžeta, dobiti po dodatnih 300.000 dinara.

kud donacija 2

Predstavnici KUD-ova su se složili da je ova donacija značajan podsticaj budućeg rada za očuvanje kulture, običaja i tradicije Vlaha i drugih naroda na ovim prostorima.

Nekada su sela bila puna omladine, ljudi i veselja. Danas je drugo vreme, u modi su druge vrednosti. Mi se trudimo da vratimo kulturu i običaje koji se neguju u našim selima kako ne bi bili zaboravljeni, rekao je Dragi Čorboloković, predsednik KUD-a “Đido” iz Brestovca.

Ocenio je da kulturno-umetnička društva u borskim selima rade dobro i iz iz ljubavi, a sve u cilju kako bi deci pokazali kulturno blago koje su njihovi preci negovali i prenosili svojim potomcima. Zato smatra da bi saradnju trebalo nastaviti i dalje i u ime države Kine i u ime države Srbije.

Menadžer Džou Bin u ESG službi, naglasio je da Srbija Ziđin Majning, čija je misija “Rudarstvo za bolje društvo,” stavlja snažan naglasak na dobrobit lokalne zajednice.

kud donacija Dzou Bin
Bin: Folklorne grupe predstavljaju važan element kulturnog identiteta

Svesni smo da bez negovanja kulturnog nasleđa nema koristi za lokalno stanovništvo. Iz tog razloga, od suštinskog je značaja za nas da podržimo predstavnike lokalne zajednice u očuvanju kulturnog nasleđa za buduće generacije. Verujemo da kulturno-umetnička društva, posebno folklorne grupe, predstavljaju važan element kulturnog identiteta, rekao je Džou Bin.

Dodao je da investicija SZM u očuvanje kulture i tradicije, ove godine premašuje 30.000 dolara, kao i da  godinama kompanija podržava stanovnike sela Brestovac, Slatina i Metovnica u organizaciji seoskih festivala.

Današnji dan je dokaz da kinesko i srpsko prijateljstvo može i treba da budu još veće i snažnije.  Naše prijateljstvo nije vezano samo za ekonomiju, ono mora da bude vezano i za kulturu, različitosti, i za posebnosti. Ponekad se možda i ne razumemo, ali smo tu da stalno razgovaramo i stalno nalazimo rešenja, rekao je Janošević.

milivoje janosevic DSC09122
Janošević: Učinćemo sve da nikada ne dođe do konflikta između rudarske kompanije i starosedelaca

Rekao je da će predstavnici lokalne samouprave učiniti sve da nikada ne dođe ni do kakvog konflikta između rudarske kompanije i starosedelaca.

Nikada nećemo dozvoliti da dođe do konflikta između Kineza koji su došli na naše prostore, i nas starosedelaca, jer u našem gradu žive 22 nacionalnosti. Vlasi su starosedeoci, i nikada u istoriji nije bilo nikakvih sukoba i neće ih biti. Zato molimo sve ljude koji žive na ovim prostorima da razumeju potrebe kineske kompanije, a kinesku kompaniju molimo da razumeju naše potrebe i da zajedno napravimo tu kopču, i da ruka prijateljstva bude još jača. Ovaj događaj je početak ili blizu završetka našeg čeličnog prijateljstva koje će trajati dugo, uveren je Janošević.

Nemanja Prvulović, iz KUD-a “Stol” iz Bučja, podsetio je da ovo društvo 2024. godine obeležava 50 godina postojanja, i da je ova pomoć veoma značajna.

Ovde smo se okupili da gajimo nove ideje, odnosno, na koji način možemo da povežemo kulturu Vlaha i kulturu kineskog naroda. Zaključili smo da je dobra mogućnost da njihova društva dođu kod nas, i da im pokažemo svoje običaje , ali i da naša društva posete Kinu, kako bismo i mi naučili nešto o njihovoj kulturi. To je prilika da se te dve kulture povežu, kao i da se povezanost naših društava i kompanije “Srbija Ziđin Majning” podignu na još viši nivo, kazao je Prvulović.

Zvonimir Stevkić iz KUD-a “Petar Jenić” iz Oštrelja, poručio je predstavnicima ove rudarske kompanije da su im uvek dragi gosti, i da su na ovim prostorima uvek dobrodošli.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Borski rudari danas obeležili slavu Sveti Prokopije

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

On je legenda. Došao na Borsko jezero da slika a mašta o skulpturi

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X