PR textZanimljivosti

Priča o najpoznatijem dukatu na svetu

 

Austrijski dukat Franc Jozef je možda najpopularniji dukat u Srbiji a i širom Evrope. Ovaj zlatnik je poznat svima, mnogi su ga i nasledili kroz generacije porodice. Između ostalog je i ćup pun ovih dukata u centru priče jedne od naših najpopularnijih serija – Porodično blago.

Ovaj austrijski zlatnik sa čistoćom zlata 986 i težinom od 3,49 grama je simbol nekadašnjeg zlatnog standarda, kada se zlato koristilo kao novac i najverovatnije je najpoznatija forma investicionog zlata u Srbiji.

Zato hajde da vidimo kako je ovaj dukat dostigao taj nivo prestiža i koliko on danas vredi.

Nastanak dukata

Prvi dukati u Austriji proizvedeni su početkom 1511. u vreme kralja Maksimilijana I (on je vladao između 1508. i 1519. g.), poznatog i po  nadimku Poslednji vitez. Ovaj zlatnik od jednog dukata ima težinu 3,49 grama i čistoću 98,6% ili 23,66 karata.

Ovaj dukat je naslednik originalnih dukata proizvedenih u Veneciji, i postavio je standard koji se i dan-danas poštuje. Moderni dukati Austrijske kovnice se i dalje proizvode po istim parametrima čak 500 godina kasnije.

Dukat Franca Jozefa

Kako je Austro-Ugarska carevina rasla tako je i rastao prestiž njenih vladara.

Jedan od glavnih načina kako su vladari starog doba projektovali ličnost i prestiž je bilo kroz novac. Te kad je mladi Franc Jozef došao na tron carevine, bilo je neophodno dizajnirati dukat s njegovim likom. Austrijska kovnica 1872. godine menja dizajn dukata i pravi dukat Franca Jozefa, na kome je predstavljen 42-godišnji car.

Sledećih 150 godina dizajn dukata se neće menjati, čak i dan-danas austrijska kovnica proizvodi ovaj dukat na identičan način. Proizvode se dve nominale ovog zlatnika, zlatnik od jednog dukata i zlatnik od 4 dukata, u narodu poznati kao mali dukat i veliki dukat.

U svim državama bivše Austro-Ugarske monarhije ovaj dukat je opštepoznat, i dalje je čest poklon na krštenjima, svadbama, rođenjima, diplomiranjima i punoletstvima.

Parametri i cena austrijskog dukata

Dukat Franca Jozefa kao i svi ostali zlatnici, se tretira kao investiciono zlato, što ga razlikuje od drugih formi zlata poput nakita. Investiciono zlato u Srbiji kao i u drugim evropskim državama je oslobođeno od PDV, što ove zlatnike čine pravom finansijskom investicijom.

Cena zlata u proteklih 50 godina je skočila za preko 5000%. Početkom 1970ih cena jednog grama zlata je iznosila oko 1,2$ dok je danas ta cena neverovatnih 75$. To znači da jedan dukat od 3,49 grama danas košta oko 30,000 dinara.

Pogledajmo fizičke karakteristike kovanica austrijski dukat koje se još uvek proizvode i masovno traže.

Dukat Franc Jozefa je tanji od jednog milimetra, što je takođe direktno nasledio od njegovog srednjovekovnog venecijanskog prapretka. To ga čini relativno teškim za falsifikovanje, jer je zlato težak metal, jedinstvene gustine od 19,3 grama po kubnom centimetru. Imitacije su često deblje od originala da bi se postigla neophodna težina.

Mali dukat je težak 3,49 grama, sa čistoćom zlata od 986 hiljaditih delova (23,66 karata) što znači da u sebi sadrži 3,44 grama čistog zlata.

Veliki dukat je težak 13,96 grama i takođe je čistoće 986 hiljaditih delova, što znači da sadrži 13,77 grama čistog zlata.

Nezavisno od veličine dukata, na aversu se nalazi prikaz cara Franca Jozefa okrenut udesno, sa lovorovim vencem na glavi. Tekst oko njega glasi: “FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” („Franc Jozef I, po milosti Božijoj, car Austrije“). Kod kovanice od 4 dukata, zbog veće površine, poprsje obuhvata i vladareva ramena i grudi.

Zaključak

Dukat Franc Jozefa je toliko rasprostranjen i popularan početkom 20. veka  da njegova proizvodnja ne prestaje, čak ni kada se on više ne koristi kao sredstvo plaćanja u matičnoj zemlji i kada je Austro-Ugarska carevina samo uspomena. Više od jednog veka kasnije popularnost i kupovina austrijskog dukata samo rastu. Mnogo je razloga za to, uključujući i njegovu ogromnu istorijsku vrednost, finoću i izuzetno dobar učinak kao investicionog zlata i sredstva za očuvanje kupovne moći.

O tome govori i njegova zastupljenost na Balkanskom poluostrvu, gde je austrijski dukat jedna od najtraženijih investicionih zlatnih kovanica.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Sanirana četiri kilometra puta od Donje Bele Reke do fabrike kreča Zagrađe. Od Ziđina 200 tona rizle

Ist Media

Jačanje ženskog preduzetništva: Od obuke do sopstvenog biznisa

Ist Media

Ziđin i ove godine organizuje likovni konkurs povodom Dana rudara Srbije

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X