KulturaZiđin

Veče kineske muzike u hotelu “Jezero”. Dong Đinming virtuoz na erhu zasvirao Tamo daleko

zijin kulturno vece Dong Đinming

 

Dong Đinming, virtuoz na istočnom muzičkom instrumentu “erhu” u pratnji dvojice sjajnih muzičara iz Slovenije Krisom Kolatom i Damirom Marekom, priderili su sjajan kulturni događaj u hotelu Jezero na Borskom jezeru.

Dvočasovni program tradicionalne kineske muzike, obogaćene i aranžmanima pesama različitih žanrova, vrhunac je dostigao tokom izvođenja srpskih pesama na erhu – „Tamo Daleko” i „Hajde Jano”.

zijin kulturno vece zijin kulturno vece Dong Đinming

Erhu je zapravo kineska violina sa dve žice, a reč je o tradicionalnom gudačkom instrumentu koji koriste različite etničke grupe u Kini.

Poznavaoci kažu da tonovi koje proizvede erhu mogu da dočaraju nežnost ili ogromnu snagu, pa se ovaj instrument podjednako koristi i u tradicionalnim i savremenim muzičkim aranžmanima, kao što su pop, rok, džez i primenjena muzika.

Ovo je moja prva poseta Srbiji, i drago mi je što smo imali priliku da donesemo ovako lepu kinesku muziku narodu Srbije i građanima Bora. Moji drugovi iz Slovenije i ja smo izveli ovaj nastup sa velikom strašću, rekao je ovaj muzičar, koji je i profesor na Fakulteta umetnosti i nauka Jangce u Nanjingu u Kini.

O neobičnoj postavi sa dvojicom Slovenaca, Đinming kaže da je saradnja počela pre dve godine kada ih je doveo sam u njegov grad u Kini.

Veoma mi se sviđa balkanska muzika. Postoji velika razlika između nje i kineske i baš zbog tih razlika smatram da je potrebno obaviti više kulturnih razmena. Ovde sam naučio puno o lokalnoj muzici i stekao znanje i iskustvo vezano za balkansku muziku na osnovu čega bih mogao da je kombinujem sa kineskom, otkriva planove.

Istakao je da je instrument na kome svira u Kini veoma popularan. Vole da ga slušaju svi, od dece i mladih pa do starih ljudi, a njegov prvi susret sa erhu bio je kada je imao svega osam godina.

zijin kulturno vece kud luka

Organizator muzičke večeri kinesko-srpskog prijateljstva je kompanija Srbija Ziđin Koper, a nakon koncerta, mešovitoj, srpsko-kineskoj publici predstavili su se mladi članovi kulturno-umetničkog društva iz Luke.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Donacijama Srbija Ziđin Majning napravljeno dečije igralište i obnovljene prostorije KUD-a u Brestovcu

Miloš Marković

[FOTO GALERIJA] Fudbal ispod planira – Radnici Ziđina nadigrali tim Krivelja

Ist Media

Sanirana četiri kilometra puta od Donje Bele Reke do fabrike kreča Zagrađe. Od Ziđina 200 tona rizle

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X