[VIDEO] Srbija Ziđin Majning narednih pet godina finansira potrošnju vode meštana u Metovnici

262 0
Zijin Vodovod Metovnica Ugovor

Foto: Ist media

U Boru je danas potpisan Ugovor o vodosnabdevanju 400 domaćinstava u Metovnici, čiji će deo troškova plaćati kineska kompanije Serbia Zijin Mining (Ziđin Majning) koja na tom prostoru upravlja rudnikom bakra “Čukaru Peki”.

Trojni ugovor potpisali su zamenik generalnog direktora Ziđin Majning Gan Yonggang, pomoćnih gradonačelnika Bora Nikola Marić i direktor JKP „Vodovod” u Boru Goran Pavić.

Prema ugovoru, kineska kompanija će u narednih pet godina plaćati mesečno 25 kubika vode po domaćinstvu, što je bila želja samih meštana.

Do sada je na ovaj vodovod priključeno 240 domaćinstava, a po rečima predsednika Mesne zajednice Metovnica Dejana Markovića, očekuje se da preostali deo vodovoda bude završen do avgusta 2023.

Generalni direktor Ziđin Majning Li Heping, napomenuo je da je ta kompanija od svog osnivanja postavila “postulate poslovanja kao odgovoran i pouzdan paretner društvenoj zajednici”.

Li Heping Zijin
Li Heping: Ovo nije prvi a sigurno ni poslednji projekat za razvoj društvene zajednice

Izgradnja vodovoda jedan je od najznačajnijih projekata u Metovnici i Ziđin je do sada u to uložio milion evra. Ovo nije prvi a sigurno ni poslednji projekat za razvoj društvene zajednice, jer ćemo u budućnosti nastaviti da primenjujemo načelo firme, a to je razvoj rudarstva za dobrobit društva, rekao je Li Heping.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihalović, koja je prisustvovala potpisivanju Ugovora, ocenila je da je Ziđin Majning u prethodnih nekoliko godina za ovakve aktivnosti izdvojio preko 200 miliona dinara, te da je reč o kompaniji koja uporedo razvija zeleno rudarstvo i odgovorno ponašanje prema lokalnom stanovništvu.

Zorana Mihajlovic
Mihajlović: Ziđin uporedo razvija zeleno rudarstvo i odgovorno ponašanje prema lokalnom stanovništvu

Čukaru Peki je prvi zeleni rudnik u Srbiji, što podrazumeva nove tehnologije, drugačiji način iskopavanja rude i istovremeno ulaganje u zaštitu životne sredine. Danas ne postoji  nijedna odluka o rudarstvu a da se ne vodi raučna o ekologiji po svim evropskim standardima, napomenula je ministarka Mihajlović.

Govoreći o problemu sa miniranjem na planini Starica u Majdanpeku, zbog čega je danas boravila u tom gradu, ocenila je da mora da postoji “bolja komunikacija i informisanost svih o tome šta se tačno radi, i da je reč „o problemu bez problema”.

Objasnili smo da ono što se radi na planini Starica nije njeno rušenje, već sanacija sa ciljem da se napravi održivo rudarstvo budući da će ovaj kraj decenijama živeti od rudarstva, kazala je ona i skrenula pažnju da u Ziđinu radi preko 7.000 radnika čiji je prosek zarada 98.000 dinara.

Na kraju je zaključila da istočna Srbija predstavlja „bazu privrednog razvoja Srbije”.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X