Korisnici Narodne kuhinje: Jedemo lošu hranu, od paštete deca povraćaju

428 0
Narodna kuhinja Bor DSC05113

Foto: Ist media

Korisnici Narodne kuhinje u Boru ne dobijaju hranu čija je lista javno istaknuta. Na jelovniku je i meso koga ima u tragovima, ali je sam kvalitet mesa sporan.

Pašteta, koju dobijaju subotom kao obrok za nedelju nema deklaraciju, nije utisnut datum proizvodnje, niti rok trajanja.

Umesto 150, dobijmo po 50 grama ribe nedeljno – kažu ljudi koji se hrane u Narodnoj kuhinji. – Pasulj nam kuvaju sa viršlom, umesto sa kobasicama. U obroke trpaju brašno, rekla je za Ist media jedna od korisnica narodne kuhinje.

Po rečima korisnika, iako je jelovnikom predviđeno da dobijaju i obroke sa mesom, njega ima samo u tragovima.

Meso se cepka, tako da ga ima samo u tragovima, – dodaju oni. – Čak, se desilo i na nađemo dlake u obrocima. Stavljaju nam u obroke pileća krilca, čisto da ispune formu da mesa ima.

Narodna kuhinja Bor DSC05118
Danas je zvanično na meniju đuveč

Korisnici su i rekli da su nakon konzumiranja paštete, koju dobijaju subotom, imali stomačne tegobe, a da su njihova deca i povraćala.

Ranije smo dobijali jedan hleb po obroku, a sada je to smanjeno na pola – dodaju naši sagovornici.

Ja imam devet članova domaćinstva, a dobijam dva i po hleba, kaže Gani Sulejmani, korisnik Narodne kuhinje.

Kaže da bi bolje bilo da sakupljaju po kantama, umesto što dobijaju ovakvu hranu.

Gani Sulejmani Narodna kuhinja Bor DSC05120Živim u barakama preko puta Doma zdravlja, u udžerici gde nemam ni osnovne uslove za život – kaže Sulejmani. – Išao bih da radim, ali ako me vide, ostao bih bez 17 hiljada dinara socijalne pomoći mesečno. A, od tih para treba da platim račune, pa mi nište i ne preostane.

Na ovaj problem ukazala je i Stranka slobode i pravde u Boru, čija je predsednica gradskog odbora Irena Živković najavila pokretanje rasprave o ovom problemu i pred gradskom Skupštinom.

Ona je postavila pitanje i “da li građani Bora iz svog budžeta potpomažu najugroženije ili profit privatnika koji sprovodi ovu uslugu?”

Da li ćemo ovim merama da uštedimo za izgradnju Akva parka koji je u planu? Da li nečija deca moraju da povraćaju svake nedelje da bi se nahranili apetiti gradskih čelnika?, zapitala se ona na konferenciji za novinare.

Ona je prijave o kvalitetu hrane podnela nadležnim inspekcijama i čeka reakciju.

U Centru za sovijalni rad, za Ist media kažu da je zbog objava ovog problema na društvenim mrežama gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić naložio vanrednu kontrolu pružaoca usluga.

Podsećamo da je na tenderu za pružaoca usluga, kao najpovoljniji ponuđač, izabrana pekara “Korzo” iz Bora.

Sa korisnicima Narodne kuhinje je razgovarano kako bi se utvrdilo da li postoji nezadovoljstvo i šta je uzrok. Gradonačelnik grada Bora je zato doneo odluku da se odredi lice koje ispunjava zakonske uslove, i koje će svakodnevno prisustvovati i vršiti kontrolu pri pripremanju obroka u Narodnoj kuhinji, kaže za naš portal Jelena Ristić, v.d. direktora Centra za socijalni rad “Bor”.

Podseća da se iz budžeta grada Bora izdvajaju sredstva za pružanje usluge Narodne kuhinja sa ciljem pružanja podrške pojedincima i porodicama koji se nalaze u nepovoljnim socio-ekonomskim uslovima, za poboljšanje kvaliteta života i ublažavanja siromaštva na teritoriji grada.

Inače, ova usluga se pruža u trajanju od dvanaest meseci, sedam dana u nedelji i priprema se 450 obroka dnevno.

Direktorka Centra podseća da je pružalac usluga u obavezi da ima prostor koji je opremljen po HACCP standardima, a hrana se priprema u skladu sa republičkim normativima i na osnovu utvrđenog jelovnika i tehničke specifikacije, te da je obaveza pružaoca usluge strogo pridržavanje zdravstvenih i sanitarnih propisa i epidemioloških mera.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X