Hronika

U Boru ponovo prekomerno zagađenje, koncentracija SO2 pet puta veća od dozvoljene

zagadjenje zijin ziđin

 

Uređaji na mernim stanicama u Boru, zabeležili su povećan nivo sumpor dioksida (SO2) i suspendovanih PM čestica. U gradskom parku nivo SO2  jutros u 7 časova iznosio je 1792,94 mikrograma po metru kubnom, što je pet puta više od granične vrednosti koja je propisana (350 mikrograma). Veliko zagađenje zabeleženo je i na mernom mestu kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju 1622,97 mikrograma.  Prisustvo suspendovanih  PM čestica takođe je bilo preko dozvoljenih granica na oba merna mesta.

Vremenski uslovi i smanjenje vazdušnog pritiska u proteklih nekoliko dana, dovode do povećane kondenzacije vazduha, ali i koncentracije PM suspendovanih čestica koje se zadržavaju  u vazduhu. Dodatni problem u Boru predstavlja i zagađenje iz dimnjaka Ziđina.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) je krajem prošle godine promenila indeks kvaliteta vazduha, po kojima je dnevni nivo zagađenja PM česticama, najopasnijeg i ključnog parametra zagađenja ublažen, pa je tako vazduh koji je do juče bio okarakterisan kao „zagađen“, sada „prihvatljiv“.

Da podsetimo, PM čestice su smeša čađi, kiseline i teških metala. Zbog svoje veličine predstavljaju veliku opasnost po zdravlje jer se dugo zadržavaju u vazduhu i mogu prodreti do krvotoka i pluća, gde izazivaju velike zdravstvene probleme.

Kako god, vazdušni pritisak, ruža vetrova ili dimnjaci iz kojih kuljaju štetni gasovi, kod svih građana ostavljaju blaže ili teže posledice po zdravlje.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Osumnjičeni za ubistvo devojčice Danke Ilić negirao izvršenje krivičnog dela

Ist Media

I drugi osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić zatražio da bude ponovo saslušan

Miloš Marković

Slučaj Danke Ilić – Saslušani novi svedoci, Dalibor Jović opleo po tabloidima

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X