EU IntegracijeKorona

EU odlučila da se otvori za vakcinisane

 

Predstavnici država članica EU postigli su danas dogovor da se omogući ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su primili potrebne doze vakcina protiv kovida 19 odobrenih na nivou EU, javlja AP.

Budući da se približava letnja turistička sezona, ambasadori 27 država članica odobrili su taj predlog Evropske komisije, čija primena nije obavezujuća.

Čelnici EU pregovaraju o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli sprovođenje plana za vitalni spas nadolazeće turističke sezone.

Očekuje se da će Evropska unija potpuno otvoriti svoje granice za potpuno vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vreme za popuštanje mera po pitanju putovanja.

Međutim, u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regija, spremni su opet da uvedu stroge mere.

Obaveza testiranja na koronu pre i posle dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest. To je uvedeno kako bi se izbegla diskriminacija osoba koje nisu mogle da se vakcinišu.

Cilj potvrde je što pre ukinuti mere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti sertifikat donosi na njihovim granicama.

Izvor: B92

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

Panel: Srbija za 10 godina pregovora sa EU neznatno poboljšala nivo pripremljenosti za članstvo

Ist Media

EU ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u istočnoj Srbiji

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X