Reportaža

Razgovarali smo sa vozačima Ziđin Majninga. Transportuju rudu i održavaju rudarske puteve čistim

zidjin kamiondzije

 

Firme u Srbiji poslednjih godina cene se, ne po tome koliko imaju kamiona, već koliko imaju vozača. Razlog tome je nedostatak vozača, koji su se zbog bolje zarade uputili put inostranstva.

U kompaniji Srbija Zijin Mining kažu da na sreću nemaju ovaj problem jer ima dovoljno profesionalnih vozača koji su ostali u Srbiji, čak se i vratili iz inostranstva zbog dobrih uslova rada, kao što su osmočasovno radno vreme koje se striktno poštuje, adekvatne i redovne zarade, novih vozila, a pre svega mogućnosti da se radi u svojoj zemlji i živi sa porodicom.

To potvrđuju i priče dvojice vozača kamiona kipera, iskusnijeg Zorana Čašića i po stažu i godinama mlađeg Dalibora Markovića, koji se vratio iz inostranstva zbog rada u rudniku Čukaru Peki, kao i njihovog kolege Zlatka Krinića, koji cisternom rudarske puteve održava čistim.

Zoran Casic, Dalibor Markovic Zlatko Krinic

 

Pedesetjednogodišnji Zlatko iz Šarbanovca, iako po struci tehničar obojene metalurgije, dugogodišnji je vozač popularnih teretnih vozila. Bivši radnik komande Vojnog odseka, u kompaniji Serbia Zijin Mining radi već dve godine kao vozač cisterne sa vodom.

Zlatko KrinicBio sam instruktor u vojnoj policiji i tako dobio želju da radim kao vozač i želja mi se ispunila. U svim firmama u kojima sam bio zaposlen radio sam kao vozač popularnih “teretnjaka”, a već dve godine, koliko sam u Serbia Zijin Miningu, vozim cisternu. Prezadovoljan sam uslovima rada, poslom koji obavljam, zaradom, kolegama, odnosom firme prema zaposlenima, a posebno stavom kompanije o bezbednosti i ljudi i imovine. Cisternom perem rudarske puteve kojima se kreću teški kamioni sa rudom. Pošto ovu deonicu koriste i meštani okolnih sela zaista se trudimo da svi putevi uvek budu prohodni i zbog naše, a i bezbednosti svih ostalih učesnika u saobraćaju, kaže Zlatko.

Zlatko ističe da je kompanija fokusirana na očuvanje životne sredine.

Zijin putevi

 

Dajem svoj doprinos koliko je to moguće kako bi se očuvalo ovo naše lepo zelenilo. Redovno prskamo travnjake i održavamo drvorede. Mnogo nam pomaže to što imamo novi vozni park i dobro opremljena vozila, dodaje Krinić, dok tek opranu cisternu puni vodom.

Zoran Čašić, vozač kipera u Srbija Ziđin Majning-u, ističe da je zbog niske plate napustio posao vozača autobusa. Odgovoran je i posao koji, kako kaže, radi u Ziđin Majning-u, ali je plata veća.

Zoran CasicZarada je važna ali nije samo ona bila presudna da promenim posao. Stvarno su bitni svi uslovi. Ovde u rudniku sve je novo, od alata i mašina do samih postrojenja. Bez obzira na to što su vozila stara par meseci ili nekoliko godina, svakodnevno se proveravaju, jer je bezbednost radnika i opreme na prvom mestu. Meri se brzina, prate ograničenja 30 na putu, 20 u krugu rudnika, vreme polaska i povratka. Svaki kamion ima GPS uređaj i kameru za snimanje vožnje, čime je bezbdenost podignuta na viši nivo. Novi vozači imaju obuku, što je dobro i toplo bih preporučio mladima, saobraćajnim tehničarima i vozačima motornih vozila, da se prijave za posao u našoj firmi”, kaže Zoran Čašić, vozač kipera i izvinjava se što mora da krene jer kako ističe mora da opere kamion. U odlasku kroz šalu dovikuje da bi sa pređena dva miliona kilometra na točkovima mogao da vozi i do Kine.

Kao i kolega Čašić, četrdesetpetogodišnji tehničar drumskog saobraćaja Dalibor Marković, takođe je vozač kamiona.

On već nekoliko meseci koliko radi u rudniku Čukaru Peki, svakog dana putuje na posao iz obližnjeg zaječarskog sela Vražogrnac. Poslu u borskom rudniku, je težio i oberučke ga prihvatio, jer je pre toga pet godina vozio šleper u austrijskim firmama koje se bave međunarodnim transportom. Uprkos dobroj zaradi u inostranstvu, gde je kao vozač kamiona šlepera zarađivao i po 2.500 evra mesečno, odlučio je da se vrati u Srbiju prvenstveno da bi bio bliže svojoj porodici.

Zaposlenjem u Srbija Ziđin Majning-u dobio je šansu, kako kaže, da i u svojoj zemlji radi i za taj rad prima pristojnu platu.

Dalibor MarkovicNikada se nisam pokajao jer su razlike u poslovima neuporedive. Posao u rudniku Čukaru Peki je džentlmenski posao sa radnim vremenom. Dok sam u inostranstvu provodio bukvalno svih 30 dana mesečno po 24 sata u kamionu, sada imam posao sa osmočasovnim radnim vremenom, i osećam da mi se vratio život u normalu. Imam slobodno vreme za sebe i prijatelje, posebno za suprugu, koja je trudna. Čekamo prvo dete”, kaže uz osmeh 45-godišnji kamiondžija i dodaje da više nema nameru da menja posao, jer je konačno našao pravi.

Kada se sve stavi na papir i svede računica, shvati se da je ulog prevelik i da odsustvo od kuće nema cenu. Probao sam ali ne ide, cela porodica je trpela zbog toga” dodaje Marković, jedan od 93 profesionalna vozača koliko njih radi u Srbija Ziđin Majningu.

zijin kamioni

Osim jamskih kamiona, za prevoz rude koriste se i tzv. kiperi nove generacije. Vozni park osim četvoroosovinskih kamiona marke Volvo nove generacije sa kiper nadgradnjama, čine i tzv. čistači i cisterne.

S obzirom na to da je prioritet očuvanje životne sredine, kompanija poseduje i brojne mašine za uređenje travnjaka i parkovskih površina, koje će, kako je planirano već naredne godine prostirati na nekoliko desetina hektara.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Najbolji student rudarskog fakulteta došao u Bor. Kaže da odgovorno rudarstvo ima perspektivu

Ist Media

Da li ste skoro nešto lepše videli u Boru? Tri škole dobile ekološki mural

Ist Media

Boranin iz Dunava ulovio grdosiju dugačku tri metra

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X