Društvo

Pri kraju izrada novih agregata u topionici za neutralisanje zagađenja i otpadnih voda

Nekadašnji pogon rafinacije danas izgleda ovako; Foto: Ist media

Nakon pola godine otkad je u Topionici i rafinaciji bakra u Boru na snazi tehnička rekonstrukcija metalurških agregata, kompanija Serbia Zijin Copper predstavila je danas medijima nova postrojenja koja će, kako kažu, doprineti rešavanju višedecenijskog problema zagađenja vazduha i adekvatnom zbrinjavanje svih otpadnih voda.

Fokusirali smo se na rešavanje višedecenijskog problema zagađenja vazduha u Boru i na adekvatno zbrinjavanje svih otpadnih voda, pa je samo u izgradnju postrojenja u službi zaštite životne sredine dosad investirano 100 miliona dolara. Ceo projekat tehničke rekonstrukcije metalurških agregata i objekata košta 260 miliona dolara. Svi radovi treba da budu završeni do decembra 2022, a start topionice biće definisan u skladu sa situacijom u snabdevanju električnom energijom, rekao je zamenik rukovodioca u Topionici i rafinaciji Ću Fenghang.

Svi koji pamte izgled nekadašnje rafinacije bakra i konvertorsku halu, treba da ih zaborave. Danas je sve potpuno novo, na mestu livenja anoda sada su tri konvertoara, a livna mašina je u pozadini. Sve je kompjuterizovano, ali inženjeri kažu da će proces biti identičan, i da će iz topionice, kao nekada, izlaziti bakar visoke čistoće. Jedina razlika, obećavaju, biće “manjak” zagađenja.

Fenghang podseća da je Ziđin decembra 2018. godine preuzeo topionicu koja je, pored toga što je imala mali proizvodni kapacitet, bila u veoma lošem stanju.

Rafinacija danas Zijin
Rafinacija danas

U posebno lošem stanju bili su objekti u funkciji zaštite životne sredine i zato je cilj bio da se najpre zaposlenima i građanima Bora obezbedi bolje radno i životno okruženje, bolji kvalitet vazduha i čisto nebo. Biće zamenjen i elektrostatički filter kako bi se sveobuhvatno prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja, nakon čega će kvalitet vazduha u Boru biti još bolji. Ziđin ima bogato iskustvo u izgradnji savremenih pirometalurških postrojenja, pa će i topionica u Boru, nakon ove rekonstrukcije, biti moderna i ekološka fabrika izgrađena u baštenskom stilu, navodi Ću Fenghang.

Jedan od topioničkih agregata koji je u prošlosti zadavao najviše ekoloških muka, iako je izgrađen pre sedam godina, jeste elektrostatički filter. Stari filter je porušen i na njegovo mesto došao je novi.

elektrostaticki filter Zijin
Izgradnja filtera je u toku

Najdenov ZijinSvi gasovi u metalurškom procesu sada će najpre ići na tretman odsumporavanja. Kada je reč o otpadnim vodama, one će ići u fabriku za neutralizaciju, s tim što će ta fabrika, dodatno prerađivati i kišnicu i fekalne vode koje će se tamo reciklirati i dobrim delom ponovo vraćati u proces,  pojašnjava pomoćnik direktora Topionice i rafinacije Ivan Najdenov.

U novoj hali anodne rafinacije robotske ruke čekaju da bakar poteče iz dve nove anodne peći kapaciteta 450 tona. Roboti će užarene anode težine oko 400 kilograma sa lakoćom prenositi iz kalupa livne mašine do mesta predviđenog za hlađenje. Dve anonde peći će sinhronizovano pratiti dva livna točka, čiji je kapacitet livenja 110 tona za sat. Takva operacija je ranije trajala 12 sati, a automatizovana oprema će sada ubrzati ceo postupak. Tehnološki, najveća inovacija ogleda se u zameni energenta, jer će se umesto drvne mase koristiti prirodni gas.

Po završetku projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja, u Ziđin Koperu očekuje da će do 2025. proizvodnja dostići godišnji proizvodni 200.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Gradsko veće u Boru predložilo kadrovske promene u Sportskom centru i Vodovodu

Ist Media

Članovi Senata Univerziteta u Beogradu u poseti Srbija Ziđin Koper

Ist Media

Povratak Živorada Žike Petrovića – novi direktor JKP Vodovod u Boru – Sindikat upozorava: Zaposleni rade u nehumanim uslovima

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X