Društvo

Računica: POPLAVE odnele godišnji budžet opštine ŽAGUBICA. OD DIJASPORE NI EVRO

ŽAGUBICA, (IST Media, foto: printscreen RTV Homolje) Dva i po meseca od kako su nezapamćene poplave pogodile Žagubicu, ova opština sanira rane. Mnoga domaćinstva ostala bez ičega, u prazna četiri zida. Brojne porodice izgubile su sve što su teškom mukom decenijama stekle – od pokućstva, stoke, mehanizacije, automobila…

Za samo nekoliko minuta, tog 2. avgusta Žagubica je bila pod vodom.

Zgrada gde je živelo 19 korisnika socijalne pomoći, među kojima i devetoro maloletne dece, potpuno je uništena. Ostali su samo goli zidovi, pa su ugroženi smeštaj našli u tamošnjoj balon hali.

 

Izuzetnom mobilnošću svih zaposlenih u javnim ustanovama, opštinskoj upravi i uz pomoć brojnih volontera i pripadnika Vojske Republike Srbije, ako se izuzmu neki putevi koji su nestali pod bujicom, već nakon dve nedelje tragovi poplave su postali nevidljivi za slučajnog prolaznika.

Ipak, rane teško zaceljuju, a od države još nije stigla pomoć kojoj se nadaju nesrećni domaćini.

„Istog momenta kada se tog 2. avgusta u toku prepodneva izlila reka Tisnica, „podigli“ smo sve zaposlene na noge i pokrenuli svu raspoloživu mehanizaciju. Već sutradan smo dobili dodatnu pomoć kako bi se uklonio mulj, šut i otpad. Na terenima smo angažovali 12 kombinovanih mašina i dvadesetak kamiona“, kaže za IST Media Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica.

Na otklanjanju posledica prijavilo se mnogo volontera (četiri dana po 100 ljudi), a pomogli su i 30 vojnika iz zaječarskog garnizona.

„Izvukli smo kompletna pokućstva iz oko devedeset ugroženih kuća. A kakva je bila situacija, najbolje ilustruje podatak da je na mestima gde je voda bila metar i po, mulj dostizao visinu od gotovo 70 centimetra“, ističe Ivković.

Kažu u ovoj opštini da dva vikenda nije bilo predaha u otklanjanju posledica poplava, i da su svi angažovani u vreme proglašene vanredne situacije bili na ivici snage.

Do deponije je odvežen otpad od čak 1500 tura kamiona.

Prema dobijenim podacima, u poplavama je bilo je ugroženo 219 domaćinstava. Kancelariji za javna ulaganja po kategorizaciji prijavljeno je 130 pdomaćinstava, ali je mnogo i onih koji su pretrpeli štetu na pomoćnim objektima što država ne priznaje prilikom nadoknade štete.

„Sada nam samo ostaje da se nadamo i čekamo Uredbu koja će ići prema Vladi Srbije kako bi se ponovo izvršila procena kategorizacije koju su uradile opštinske komisije. Na žalost, ta uredba prema Vladi je na čekanju, jer su neke opštine, koje su takođe pretrtpele štetu po raznim osnovama, bile neažurne i nisu na vreme prijavile podatke o šteti. Tek nakon toga će biti doneta odluka koliko će novca biti izdvojeno za ugrožene“, naglašava zamenik predsednika opštine.

Danas, kada se sagleda šteta nastala u poljoprivredi, domaćinstvima, infrastrukturi i privredi (ribnjaci), i kada se zna da je nestalo 14 kilometara puta uz reku Tisnicu i Crnu reku, procenjuje se da je ona u opštini Žagubica visine njihovog godišnjeg budžeta, a on je više nego skroman, i iznosi oko 450 miliona dinara.

 

Crveni krst je ubrzo nakon poplava doneo pedeset sušilica za vlagu nakupljenu u zidovima kuća. Jer, iako je okom bila neprimetna, sa mnogih zidova je za 12 sati izvučeno čak 10 litara vode.

U pomoć ugroženom stanovništvu priskočilo je i nekoliko odgovornih kompanija.

Avala Resources, sadašnji Dundee, donirao je 50 kreveta, a firma Bonima iz Požarevca 20 ugaonih garnitura. Određena sredstva su uplatile i opštine Gradište i Golubac, pa čak i skromno lokalno udruženje Penzionera.

 

POMOGLI BUGARI A DIJASPORA SE IZBLAMIRALA

Žagubičane boli činjenica da njihovi dojučerašnji sugrađani koji žive i rade u inostranstvu nisu uplatili ni cent na posebno otvoren devizni račun.

“Apelovali smo ka dijaspori da pomogne ugroženima, objavljivali pozive sa žiro računom putem medija i društvenih mreža, ali su ostali nemi”, razočarano kaže Ivković.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović je na svom Facebook profilu napisao: Kompanija “Avala Resurs” prva je firma koja je pokazala društvenu odgovornost i na naš poziv donirala pomoć građanima koji su pretrpeli štetu od polava. Najugroženijim domaćinstvima podeljeni su kreveti. Kompletan nameštaj i bela tenika su potrebni u preko 120 kuća, tako da je na to stavljen fokus i kada su u pitanju naši zahtevi prema donatorima.

Usledio je i jedan komentar u vezi sa kompanijom Avala:

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Sa sednice Štaba za vanredne situacije. Deponija gori, a izvorišta presušuju

Miloš Marković

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X