Narodno pozorište iz Sofije prvi put u Zaječaru. Zoranov brk EMANUELI ŠKODREVOJ

289 0
ZAJEČAR, (IST Media) Žiri kojim predsedavao Nebojša Bradić, doneo je sinoć odluku da nagradu “Zoranov brk” dodeli Emanueli Škodrevoj za ulogu Glafire u predstavi „Krivac“ Dimitri Dimova, koju je izvelo Narodno pozorište „Ivan Vazov“ iz Sofije četvrte večeri 27. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

Glumica je na konferenciji za novinare izjavila da je presrećna zbog nagrade i da je posebno oduševljena zaječarskom publikom koja je dobro reagovala na predstavu uprkos jezičkoj barijeri, jer su nam jezici slični.

Emanuela Škodreva je odala priznanje organizatorima Festivala jer je , kako je naglasila, jako teško organizovati pozorišni festival i okupiti toliki broj ljudi.

“Što se samog komada „Krivac“ tiče, on je postavljen na scenu posle 50 godina, a od glumaca koji su glumili pre pola veka, samo je jedan još uvek živ”, rekla je Emanuela Škodreva.

Gorka komedija naravi, kroz koju reditelj Jurij Dačev vešto vodi glumce obrađujući večitu temu: ko je „Krivac“ – mi ili vreme. Ovo je jedan od najuzbudljivijih i iznenađujuće aktuelnih komada jednog od najboljih bugarskih pisaca Dimitra Dimova, u kojem pomenuti reditelj okuplja zvezdanu plejadu glumaca, kao što su Stojan Pepelanov, Ilijana Kodžabaševa, Hristo Češmedžijev, Viktorija Koleva, Pavel Ivanov i Emanuela Škodreva.

Ocenjujući dramu kao gorku komediju naravi, reditelj Jurij Dačev još kaže da junake ove predstave muče strahovi, ograničenja, iluzije i klišei s kraja pedesetih godina 20. veka.

“Ipak, njihova ljudska priroda ne može biti prepoznata samo u tom sukobu. Akteri ove drame poseduju i destruktivnu senzualnost karakterističnu za junake Dimovljevih romana. A ta mana, osim što je težak poklon, nije nešto što se može objasniti vremenom”, kaže Dačev.

Smatra da je „Krivac“ čudan i veoma usamljen komad u bugarskoj drami, sa neobjašnjivom privlačnošću likova, sa neizbežnom katastrofom, sa neproduktivnom iskrenošću. Ipak, naš stalni nesporazum o podeli krivice, naše, tuđe i one koju nam određuje vreme čini ovaj komad vrlo aktuelnim.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X