Kultura

Propada Rudna glava, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta rudarenja u Evropi

 

Hoće li prestati žrtvovanje žrtvenika? 

 

MAJDANPEK, (IST Media) Stručnjaci majdanpečkog muzeja, upozorili su na alarmantno loše stanje arheološkog lokaliteta „Rudna glava“ kod Majdanpeka, gde je otrkiven rudnik bakra iz mlađeg enolita, star oko 7.000 godina.

Kustos Prirodnjačke zbirke Muzeja u Majdanpeku Borivoje Krčmarević, rekao je novinarima da od 1989. godine, kada su završetka istraživanja na tom lokalitetu, država nije pokazala interesovanje za njegovo očuvanje od propadanja.

O važnosti tog lokaliteta govori činjenica da je proglašen za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Nažalost, država nije pokazala da misli dovoljno na ovaj lokalitet“, rekao je Krčmarević.

 

Borivoje Krčmarević: Država je maćeha prema Rudnoj glavi
Borivoje Krčmarević: Država je maćeha prema Rudnoj glavi (printscreen TV Bor)

On je podsetio da se u ovom muzeju mogu videti alati koje su koristili vinčanski rudari na arheološkom lokalitetu Rudna glava, ali i oruđa, oružja, nakit, bakarni novac, kao i upotrebni predmeti od keramike iz praistorijskog i antičkog perioda.

Na lokalitetu Rudna glava otkriven je i čuveni „žrtvenik“, koji se vezuje za početak rudarenja na prostorimna istočne Srbije.

Prema rečima Krčmaerevića, sve što je Muzej u Majdanpeku mogao da preduzme, to je da u saradnji sa lokalnom samoupravom  pokrene inicijativu kako bi se u saradnji sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika uradila konzervacija i zaštita lokaliteta.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

NAJAVA: Strip-stvaralaštvo Jelene Đorđević u Narodnoj biblioteci

Ist Media

Predstava Klaustrofobična komedija 9. decembra u Boru

Ist Media

Večeras u Narodnoj biblioteci veče satire

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X