I Borani će uskoro grejanje plaćati po utrošku, a ne kvadraturi stana

637 0

Toplana predstavila Boranima novi sistem naplate

 

BOR, (IST Media) Menadžment Javno-komunalnog preduzeća “Toplana” Bor, započeo je akciju informisanja građana o budućem načinu obračuna i naplate toplotne energije u ovoj opštini, u kojoj je preko 93 odsto stambenih jedinica priključeno na centralni sistem grejanja.

 

Na gradskom šetalištu u ulici Moše Pijade, “Toplana” je ovog meseca postavila štand sa štampanim materijalom, iz kojih se Borani mogu detaljnije informisati o budućem sistemu naplate, a na štandu su prisutni i rukovodioci tog preduzeća, koji u direktnom kontaktu sa korisnicima usluga objašnjavaju proces prelaska na obračun grejanja po potrošnji.

 

toplana stand

 

“Zakonom o energetici određena je obaveza prelaska na obračun i naplatu isporuke toplotne energije prema utrošenoj energiji, odnosno kilovat satu, a ne kao do sada, po metru kvadratnom”, podseća vršilac dužnosti JKP “Toplana” Bor, Darko Milićević.

 

Milićević: Računi za grejanje će biti realniji
Milićević: Računi za grejanje će biti realniji (screenshot TV Bor)

Na taj način, kaže on, dobiće se pravedniji obračun utroška toplotne energije, budući da će svako plaćati onoliko koliko je potrošio, ali će se i doprineti uštedi energije koje je na planeti sve manje.

 

“Nov način naplate toplotne energije najbolje se može objasniti kroz primer naplate električne energije. Sadašnji način naplate grejanja u Boru bi bio isti kao kada biste struju plaćali po metru kvadratnom. Kao da imate stan od 60 kvadrata, pa u njemu stalno držite uključene sve velike potrošače električne energije, bojler, klima uređaj, grejalice, šporet, rernu, veš mašinu, mašinu za sušenje ili pranje posuđa, i na kraju meseca platite istu cenu kao vaš komšija, koji te uređaje nema ili ne koristi u dovoljnoj meri”, objasnio je prvi čovek borske Toplane.

 

Kako kažu u ovom preduzeću, ovakav način naplate ima višestruku korist. Jedna od tih je, da svi koji su se do sada “pregrevali”, i zbog visokih temperatura u stanovima otvarali zimi prozore, sada će temperaturu regulisati ventilima kojima će regulisati optimalnu temperaturu. Ako stanari koji su se pregrevali smanje temperaturu do optimalne granice, višak energije će automatski biti potisnut tamo gde je ona do sada bila manja.

 

Kako objašnjavaju u Toplani, u sistemu naplate će postojati dva dela – varijabilni i fiksni. Varijabilni deo će se plaćati samo šest meseci tokom grejne sezone, i tu spadaju energenti, potrošnja električne energije i voda i taj iznos će zavisiti od njihove trenutne cene na tržištu. Fiksni deo će se plaćati tokom cele godine, i u to su uračunati troškovi koje Toplana snosi tokom cele godine: održavanje mreže i kotlova, investicije, zarade zaposlenih… Korisnik će u svakom momentu znati koliki mu je fiksni deo. Prema našim saznanjima, iznos koji bi korisnici usluga plaćali van grejne sezone, u ovim uslovima ne bi trebalo da pređe 1.500 dinara.

 

desimir miljkovic
Miljković: Toplana je spremna za novi sistem naplate

Tehnički rukovodioc u Toplani, Desimir Miljković, napominje da su pripreme za ovakav vid naplate u punom jeku, i da će se u Boru sprovoditi sukcesivno, po naseljima, odnosno stambenim blokovima. Obaveza JKP Toplana je bila da u svih 256 podstanica ugradi kalorimetre, i da ih ubuduće održava.

 

“Pošto iz svake postanice toplotna energija ide u više kuća ili zgrada, postoji način da se uvede grejanje u kome će svaki stan izračunati potrošnju. Taj trošak će snositi stanari koji moraju da ulože novac u kupovinu ventila i čitača”, rekao je Miljković.

 

Za kuće će biti dovoljna ugradnja jednog kalorimetra. Cena kalorimetra za kuću iznosi između 200 i 300 evra, dok je za stanove cena ventila i merača oko 54 evra po grejnom telu. Isporučioci opreme će ugovore sklapati sa predstavnicima Skupštine stanara i biće potrebno da se prijavi minimum 65 posto nosioca stanarskog prava. Uređaji će biti isporučivani po povoljnim uslovima na 12 meseci.

 

Firma Brunata će uskoro u borskim mesnim zajednicama predstaviti način na koji se koriste uređaji a na stanarima će biti da odluči koju firmu će izabrati, što svakako zavisi od cene i kvaliteta opreme.

 

Borska Toplana će u postupku uvođenja kalorimetara iskoristiti sva pozitivna i negativna iskustva drugih gradova u Srbiji, pa je, radi razmene iskustva sa kolegama, u prostorijama JKP “Toplana“ Bor nedavno održan sastanak na kome su, osim organizatora, Toplane Bor, prisustvovali i predstavnici toplana iz Negotina, Kladova, Majdanpeka kao i predstavnici BRUNATE – proizvođača delitelja toplote.

 

Timočke toplane: Svi su suočeni sa novim sistemom naplate

Toplane Borskog okruga: Svi su suočeni sa novim sistemom naplate

 

Sastanak je bio prilika da se između toplana razmene iskustva oko sve značajnije teme koja se odnosi na primenu novog sistema merenja, obračuna i naplate grejanja prema potrošnji toplotne energije.

 

Prva iskustva govore da su svi potrošači sa velikom potrošnjom među prvima ugrađivali ventile.

 

Podsećamo da je akcija naplate toplotne energije po utrošku započela početkom 2000. godine, u procesu koji je pokrenula EU. Propisi u EU predviđaju toplotu u stanu od 20 stepeni, uz dva stepena odstupanja.

 

Zorana Mihajlović (foto Beta)
Zorana Mihajlović (foto Beta)

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je još prošlegodine najavila da će sva domaćinstva koja koriste daljinsko grejanje iz toplana morati da od 1. januara 2015. godine uvedu kalorimetre, na osnovu kojih će biti obračunata i naplaćivana utrošena toplotna energija. Ona je takođe najavila, da će država pomoći u nabavci kalorimetara, ali danas nije poznato u kojo meri.

 

“Ministarstvo insistira da od 1. januara 2015. svako ima svoje kalorimetre i da po zakonu, tačno može da koristi ili ne koristi toplotnu energiju, odnosno da plati koliko je potrošio. Država će raspisati centralni tender za kalorimetre”, rekla je Mihajlović za RTS.

 

U Srbiji je u više gradova počela naplata po utrošku toplotne energije, ali su računi uglavnom veći nego ranije. Kakva će situacija biti u Boru, zavisi od Toplane, lokalne samouprave ali i od spremnosti građana da štednjom smanje svoje račune.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

 1. OSIM UGRADNJE MERAČA TOPLOTE, PODIGNITE I EFIKASNOST TOPLIFIKACIONIH SISTEMA TEHNIČKI I EKONOMSKI

  Zakonom o energetici određena je obaveza prelaska na obračun
  i naplatu isporuke toplotne energije prema utrošenoj energiji, odnosno kilovat
  satu, a ne kao do sada, po metru kvadratnom. Vlada ili Ministarstvo energetike
  u saradnji sa odgovarajućim agencijama iz ove oblasti, a ima ih i previše,
  neophodno je da propišu formiranje cena toplote, kroz kriterijume koji bi
  ograničili učešće radne snage, goriva, po vrstama, stepen efikasnosti toplane i
  toplifikacioni sistem u celini. U koliko se to ne uradi, male vajde je od
  merenja toplote, kada bi se cena formirala kao i do sada “više od oka”. Jedino bi se uticalo na
  ambijent grejanog prostora, veća utrošena energija veći račun. U celini gledano
  na ceo grad efekti bi bili kao i do sada. Ovo bi se otklonilo kroz uvođenja pomenute
  kriterijume, koji bi važili, za celu Srbiju. U suprotnom, trljaće ruke samo neefikasni toplifikacioni sistemi tj. toplane, a za potrošače još jedno otimanje i onako jadnih plata. Toplane u Srbiji raspolažu sa energetski neefikasnim toplifikacionim sistemima, koji je skoro za 50% niži
  od optimalnog. Gorivo dođe i prođe, a efikasnost samo na gorivu je 50-60% od
  optimalnog 85-95%. Korupcija, malverzacija i krađe, loše održavanje opreme,
  loša temoizolacija povećavaju negativno poslovanje. Toplanama rukovode
  poltroni, poslušnici i odani stranački kadrovi, a naj manje kadrovi iz
  energetske strukture…………………….. Građani izdržite!

  Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X