Profesorka Šerbula: Tehnologija u novoj topionici može da očisti vazduh u Boru

113 0
Topionica

 

Šefica Katedre za zaštitu životne sredine na Tehničkom fakultetu u Boru prof. dr Snežana Šerbula smatra da čiste tehnologije, u koje je strateški partner iz Kine Srbija Ziđin Koper investirao, mogu da očiste vazduh u Boru.

Najbitnije je to što su svi postupci u metalurškoj preradi sada maltene hermetički zatvoreni, pa će i fugitivni gasovi, koji su dosad bili sporni, moći da se „uhvate“ haubama i ventilatorima i da se filtiriraju u dva stepena, a potom da se odvedu u postrojenje za odsumporavanje. Emisija gasova će, u odnosu na sve ono što je u dosadašnjih 120 godina rudarstva i metalurgije u Boru ispuštano u atmosferu, ubuduće biti minimalna, kaže prof. Šerbula

Dodaje i da će u tome mnogo pomoći i prelazak sa mazuta i ostalih visokozagađujućih goriva na čist prirodni gas.

Sagorevanjem čistog prirodnog gasa dobija se adekvatna temperatura koja je potrebna za rad topionice, a nusprodukti koji su najopasniji po životnu sredinu se pri sagorevanju neće emitovati u atmosferu. Znači, nema kiselih kiša, nema ni zagađenja vodotokova, ni okolnog zemljišta, ističe prof. Snežana Šerbula.

Projektovani kapacitet prerade u rekonstruisanim pogonima TIR-a treba do 2025. da dostigne 1.027.000 tona koncentrata bakra godišnje, odnosno proizvodnju do 200.000 tona katodnog bakra.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X