Pojedine radnice Ziđin dobile aneks ugovora gde se iz pogona šalju u plastenike da beru povrće

111 0
zijin plastenik

Plastenici Ziđin-a: Hoće li radnice uoči penzije brati paprike?/foto:istmedia

BOR – Desetak žena zaposlenih u Serbia Zijin Copper (Ziđin), zatražile su podršku sindikata nakon što im je menadžment ove kineske kompanije ponudio aneks ugovora o radu na osnovu kojeg će sa dosadašnjih radnih mesta preći na radno mesto „vrtlara“.

Kako IST media saznaje, reč je o ženama koje su ranije radile u Generalnoj direkciji RTB Bor, Topionici i rafinaciji, kao i Rudniku bakra Bor, a koje ispunjavaju jedan od uslova za penziju, blizu su odlaska u penziju, ili su radile u radnim jedinicama koje su u međuvremenu ugašene.

Prema saznanjima do kojih smo došli, osim promene radnih mesta, njima će i zarade biti umanjene na najniži koeficijent, iako je među njima i radnica sa višom i visokom školom.

Njihovo negodovanje rezultiralo je sastankom menadžmenta kineske kompanije i sindikata, gde je poslovodstvu Ziđn-a skrenuta pažnja da se na taj način krši Zakon o radu i Kolektivni ugovor.

Poslovodstvo većinskog vlasnika nekadašnjeg RTB-a Bor saglasilo se da treba proveriti ugovore o radu, a u međuvremenu, predstavnici sindikata Ziđin-a su zbog ovog problema obavestili Inspekciju rada od koje očekuju brzu reakciju.

Žene su očekivale i da se susretnu sa gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem, ali do tog susreta ipak nije došlo.

Ziđin je pre izvesnog vremena, nedaleko od Generalne direkcije kompanije, postavilo plastenike u kojima se uzgaja povrće, a pretpostavlja se da su ti proizvodi namenjeni kantini koja je izgrađena nedaleko odatle.

 

 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X