Društvo

Pojedine radnice Ziđin dobile aneks ugovora gde se iz pogona šalju u plastenike da beru povrće

zijin plastenik

Plastenici Ziđin-a: Hoće li radnice uoči penzije brati paprike?/foto:istmedia

BOR – Desetak žena zaposlenih u Serbia Zijin Copper (Ziđin), zatražile su podršku sindikata nakon što im je menadžment ove kineske kompanije ponudio aneks ugovora o radu na osnovu kojeg će sa dosadašnjih radnih mesta preći na radno mesto “vrtlara”.

Kako IST media saznaje, reč je o ženama koje su ranije radile u Generalnoj direkciji RTB Bor, Topionici i rafinaciji, kao i Rudniku bakra Bor, a koje ispunjavaju jedan od uslova za penziju, blizu su odlaska u penziju, ili su radile u radnim jedinicama koje su u međuvremenu ugašene.

Prema saznanjima do kojih smo došli, osim promene radnih mesta, njima će i zarade biti umanjene na najniži koeficijent, iako je među njima i radnica sa višom i visokom školom.

Njihovo negodovanje rezultiralo je sastankom menadžmenta kineske kompanije i sindikata, gde je poslovodstvu Ziđn-a skrenuta pažnja da se na taj način krši Zakon o radu i Kolektivni ugovor.

Poslovodstvo većinskog vlasnika nekadašnjeg RTB-a Bor saglasilo se da treba proveriti ugovore o radu, a u međuvremenu, predstavnici sindikata Ziđin-a su zbog ovog problema obavestili Inspekciju rada od koje očekuju brzu reakciju.

Žene su očekivale i da se susretnu sa gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem, ali do tog susreta ipak nije došlo.

Ziđin je pre izvesnog vremena, nedaleko od Generalne direkcije kompanije, postavilo plastenike u kojima se uzgaja povrće, a pretpostavlja se da su ti proizvodi namenjeni kantini koja je izgrađena nedaleko odatle.

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X