Večeras POČINJU MOKRANJČEVI DANI

473 0

NEGOTIN, (Ist Media, Zdenka Tomić) U Negotinu će danas u 17 sati biti otvoreni 53.”Mokranjčevi dani”.

Za titulu pobednika Natpevavanja nadmetaće se horovi iz Bugarske, Slovenije, Albanije i Srbije.

Najatraktivniji i prvi program festivala „Mokranjčevi dani“ ili kako to organizatori vole da kažu: kruna Festivala, priređuje se večeras od 19 sati u zdanju negotinskog Doma kulture.

Tradicionalno Natpevavanje horova koje je sa kraćim ili dužim prekidima na Festivalu prisutno od 1974. godine okupiće četiri hora: Omladinski hor „Milka Stoeva“ iz Burgasa (Bugarska) sa dirigentom Svetlom Stoevom, Mešoviti hor KUD „Jevnica“ iz Jevnice (Slovenija) sa dirigentom Katarinom Trček Marušič, hor Prijatelji muzike „Rozafa Expression“ iz Skadra (Albanija) sa dirigentom Zefom Čobom i Hor pri Hramu Svetog Đorđa u Beogradu sa dirigentom Emilijom Milin.

Oni će se nadmetati za laskavo priznanje Statuetu Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića i pravo da na narednom Festivalu prirede celovečernji koncert.

Tu odluku doneće žiri u sastavu: dr Sonja Marinković, mr Tamara Adamov Petijević i dr Miloje Nikolić.

Ceremonija svečanog otvaranja 53. „Mokranjčevih dana“ biće upriličena danas od 17 sati u dvorištu rodne kuće slavnog kompozitora, uz besedu balerine Aje Jung, direktorke Beogradskog festivala igre.

Mokranjčev festival će, umesto najavljene Ivane Dedić, pomoćnika ministra kulture i informisanja Republike Srbije, kako saznajemo od organizatora u Domu kulture „Stevan Mokranjac“, otvoriti Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture.
Tradicionalno, „Šestu rukovet“ u čast Mokranjcu združeno će izvesti horovi koji učestvuju u Natpevavanju, hor „Collegium Musicum Catholicum“ iz Subotice i tri negotinska hora: Hrama Svete Trojice, Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ i novoformirano Negotinsko pevačko društvo „Mokranjac“.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X