EkonomijaНекатегоризовано

Počela probna prerada zlatonosnog koncentrara iz Čoka Marina

MAJDANPEK, decembra 2011. (Saša Trifunović, Ist Media) U pogonu flotacije Rudnika bakra Majdanpek (RBM), iz sastava Rudarsko-topioičarskog basena (RTB) Bor, danas je počela prerada tehnološkog uzorka iz rudnika zlata Čoka Marin.

Novinari u pred ulaskom u rudnik Čoka Marin

 

„Nakon ispitivanja sastava, rezultati će biti ponuđeni kompanijama koje su zainteresovane za kupovinu koncentrata na tenderu koji se očekuje“, rekao je novinarima direktor rudnika Svetomir Mustecić.

 

U rudniku Čoka Marin je overeno oko 220.000 tona rude sa sadržajem od osam do 10 grama zlata po toni, četiri posto bakra i vlike količine srebra.

 

„Taj prihod nam je potreban kako bismo od marta naredne godine, sa novim bagerom, finansirali iskopavanje 52 miliona tona raskrivke na `južnom reviru` rudnika. Trenutno radimo samo na „severnom reiru“, čije su zalihe pri kraju“, rekao je Mustecić.

 

Ruda iz Čoka Marina sadrži i veliki procenat štetnih elemenata kao što su olovo, kadmijum, arsen i živa, pa se zbog stare tehnologije u borskoj topionici neće topiti u Srbiji.

 

Profesorica sa Tehničkog fakulteta u Boru Snežana Šerbula je rekla da će u odvojenoj flotaciji biti prerađeno oko jedne tone uzorka koncentrata i da je taj proces.

 

Interesovanje za kupovinu koncentrata iz rudnka Čoka Marin iskazale su najpoznatije svetske rudarske kompanije kao što su Glenkor, Trafigura i Mineral Risorsis.

 

Mustecić je naglasio i da se u južnom reviru overene rezerve od 400 miliona tona rude sa 0,44 posto sadržaja bakra, odakle se može dobiti 700.000 tona ovog metala.

 

„To je dovoljno za eksplotacaciju rude narednih pola veka, a po sadašnjoj ceni bakra na berzi očekuje se po sadašnjoim cenama na berzi 5,6 milijardi dolara.

 

Dodao je da je u ovoj godini RBM ostvario 40 odsto više iskopina nego u 2010. godini ili 3,5 miliona tona više rude bakra (7.000 tona bakra u koncentratu) u odnosu na prethodnu godinu.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

ZIJIN: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X