Politika

Opozicija Bora o rebalansu budžeta: Socijalna pomoć svim Boranima sledi zbog najavljenih izbora

skupstina grada bora februar 2023 DSC08060

Foto: Ist media

Nakon nedavnog rebalansa budžeta Grada Bora, koji sa dodatnih 556 miliona dinara sada iznosi 7,83 milijarde, lokalna opozicija smatra da je uvećanje zapravo način da se novac podeli građanima radi stranačkog interesa partija na vlasti uoči najavljenih izbora.

Jer, više od polovine ovih sredstava, tačnije 320 miliona, planirano je za socijalna davanja.

Za pomoć svim domaćinstvima sa teritorije Grada Bora izdvojeno je 240 miliona, odnosno 15.000 dinara po domaćinstvu, a po 40 miliona preusmereno je za Fond za lečenje bolesne borske dece i pakete pomoći socijalno ugroženim porodicama.

Dragan Marković iz Narodnog pokreta Srbije, ocenjuje za naš sajt da je rebalans izglasan po hitnom postupku samo zbog najavljenih prevremenih izbora.

Dragan Marković Narodna stranka

Obrazloženje hitnosti je potpuno besmisleno (novac za osnovne životne potrebe: hranu, higijenska sredstva, ogrev, školski pribor, zimnicu…). Ispada da će 15 hiljada dinara rešiti nepovoljni položaj svih Borana i zadovoljiti njihove životne potrebe. U zbiru to čini malo više od dva miliona evra, a samo za prvu fazu akva parka, koji je po njima prvi prioritet, budžetom su izdvojili 307 miliona dinara.  Imajući u vidu da je budžet oko 7,8 milijardi, razumno je bilo da se za ove potrebe izdvoji po jedna prosečna zarada u republici. Naravno, ovo je predizborni trik vlasti, smatra Marković, i naglašava da ni 40 miliona predviđenih za pomoć u lečenju teško obolele dece ne može sakriti glavni utisak – da se vlast razbacuje narodnim parama.

I odbornica Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković, smatra da je drugi ovogodišnji rebalans “još jednom pokazao da gradska vlast mnogo više radi u korist stranačkih i ličnih interesa, a najmanje u interesu građana”.

Irena Zivkovic

Borani su mogli čuti da će još 400 miliona iz svog dzepa dati u rupu bez dna, Toplanu, na čije je čelo postavljen protivzakonito čovek bez ikakvih kvalifikacija za to radno mesto, a samo zato što je blizak prijatelj gradonačelnika. Borani su mogli da vide kako se ciljano sednica drži do 22:20h i kako se po mraku, kada već retko ko gleda prenos, glasa za odbacivanje predloga referenduma, po kome bi se građani sami i direktno izjasnili da li je prioritet nova bolnica ili akva park, kaže Irena Živković za Ist media.

Sumirajući utiske sa sednice, kaže da je pohvalno što su odbornici prihvatili predlog SSP da svi osnovci i srednjoškolci u Boru dobiju besplatan prevoz.

Zbog ove odluke smo izuzetno zadovoljni. Jasno nam je da je, bez obzira što to predlažemo od konstituisanja ovog saziva, moralo biti predstavljeno kao predlog vlasti da bi bilo većinski izglasano.  Pohvalno je i što su opredeljena sredstva za kratkotrajnu pomoć građanima od 15.000 dinara, ali treba reći da mnoge socijalne kategorije zahtevaju sistemsko rešenje problema, a ne pomoć koja će se potrošiti za najviše deset dana i to na osnove preživljavanja, rekla je ona, i podsetila da su čelnici grada odmah nakon sednice Skupštine sami sebi dodelili pomoć od 50.000 dinara.

Odbornik Udruženja Borci za Bor Dalibor Jović kaže da je jedina i prava dobra stvar odvajanje 40 miliona dinara za Fond lečenja teško obolele  dece.

Dalibor Jović Borci za Bor

Sve ostalo je partijsko  štelovanje budžeta kako odgovara naprednjacima i bespotrebno bacanje para za mnoge stvari koje premašuju realnu cenu. Stičemo utisak da Beogradskim tajkunima odgovara ovakva situacija gde se narod ne pita već pojedinci, smatra on.

Među usvojenim odlukama 12. sednice Skupštine Grada Bora, izdvajaju se odluke o novom zaduženju borske Toplane od 400 miliona dinara za nabavku energenata, korišćenju i naplati javnih parkirališta od marta 2024. godine u širem centru grada, ali i izdvajanje dva miliona dinara subvencija za borski Zoo vrt.

Usvojene su i odluke o početku izrade Plana detaljne regulacije stambenog naselja Čokanjica (na lokaciji između Bora II i Brestovca), a za oktobarsku nagradu, jednoglasno je predložen policajac Uroš Petrović.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Boru odobrena toksikološka stanica, ali nema ko da radi

Miloš Marković

Irena Živković: Restrikcije vode u Krivelju su posledica rudarenja

Ist Media

Sednica Skupštine Grada Bora: Budžet nikad veći, ali poslovanje javnih preduzeća u debelom minusu

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X