Na regionalnoj TV Bor počeo informativni program na jeziku Roma

269 0

BOR, (IST Media) Regionalna televizija Bor uvela je informativnu emisiju na romskom jeziku po nazivom “Sa e Romenge” koja će se emitovati jednom nedeljno u trajanju od 10 minuta, saopšteno je u tom preduzeću.

 

Prema uputstvima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine informativna redakcija TV Bor priprema desetominutni pregled najaktuelnijih događaja na području borske opštine.

 

“Pokazali smo našu želju i spremnost da emitujemo vesti na romskom jeziku i od Nacionalnog saveta dobili saglasnost sa tačno određenim uslovima kako ta emisija treba da izgleda” rekao je Vladan Novović direktor Javnog preduzeća štampa radio i film, u čijem sastavu posluje TV Bor.

 

On je naglasio da učinjena ista procedura kao i prilikom uvođenja emisija na vlaškom jeziku i izrazio uverenje da u ovom slučaju neće biti otpora kao sa emisijama na vlaškom.

 

 

Neki aktivisti vlaških političkih partija i nevladinih organizacija iz istočne Srbije kritikovali su dijalekt kojim se govori u emisiji na vlaškom jeziku na TV Bor, tvrdeći da je to “nepostojeći” jezik.

 

Prilikom nedavne posete visokog predstavnika OEBS-a za prava nacionalnih manjina Knuta Volebeka ovom preduzeću, Novović je obećao skori početak informativnog programa za romsku nacionalnu manjinu.

 

član Nacionalnog saveta Roma Ramiz Mamutovski, izjavio je da vesti prevode i prezentuju mladi ljudi koji su prošli audiciju u ovoj medijskoj kući, kao i da je “arlijsko” narečje, koje je odobrio Nacionalni savet, razumljiv za sve Rome sa područja Borskog okruga.

 

U televiziji Bor su izrazili očekivanja da će se uskoro stvoriti materijalni i tehnički uslovi, koji će omogućiti da se vesti na romskom emituju svakodnevno.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X