Na regionalnoj TV Bor počeo informativni program na jeziku Roma

295 0

BOR, (IST Media) Regionalna televizija Bor uvela je informativnu emisiju na romskom jeziku po nazivom “Sa e Romenge” koja će se emitovati jednom nedeljno u trajanju od 10 minuta, saopšteno je u tom preduzeću.

 

Prema uputstvima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine informativna redakcija TV Bor priprema desetominutni pregled najaktuelnijih događaja na području borske opštine.

 

“Pokazali smo našu želju i spremnost da emitujemo vesti na romskom jeziku i od Nacionalnog saveta dobili saglasnost sa tačno određenim uslovima kako ta emisija treba da izgleda” rekao je Vladan Novović direktor Javnog preduzeća štampa radio i film, u čijem sastavu posluje TV Bor.

 

On je naglasio da učinjena ista procedura kao i prilikom uvođenja emisija na vlaškom jeziku i izrazio uverenje da u ovom slučaju neće biti otpora kao sa emisijama na vlaškom.

 

 

Neki aktivisti vlaških političkih partija i nevladinih organizacija iz istočne Srbije kritikovali su dijalekt kojim se govori u emisiji na vlaškom jeziku na TV Bor, tvrdeći da je to “nepostojeći” jezik.

 

Prilikom nedavne posete visokog predstavnika OEBS-a za prava nacionalnih manjina Knuta Volebeka ovom preduzeću, Novović je obećao skori početak informativnog programa za romsku nacionalnu manjinu.

 

član Nacionalnog saveta Roma Ramiz Mamutovski, izjavio je da vesti prevode i prezentuju mladi ljudi koji su prošli audiciju u ovoj medijskoj kući, kao i da je “arlijsko” narečje, koje je odobrio Nacionalni savet, razumljiv za sve Rome sa područja Borskog okruga.

 

U televiziji Bor su izrazili očekivanja da će se uskoro stvoriti materijalni i tehnički uslovi, koji će omogućiti da se vesti na romskom emituju svakodnevno.

 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X