Društvo

Međunarodna kampanja: Novinari su #Neophodni radnici

mediji

Tokom zdravstvene krize novinari imaju jednu od ključnih uloga. Kada se od većine nas zahteva da ostanemo kod kuće, oni su oči i uši  na terenu, donoseći nam pouzdane i proverene informacije. Ipak, u nekim evropskim zemljama novinari se dalje ne smatraju ključnim radnicima čija je radna sposobnost takođe ugrožena zbog pandemije. Evropska federacija novinara (IFJ) pokrenula je, u partnerstvu sa svojim podružnicama u Albaniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, u Srbiji i u Turskoj, kampanju na društvenim mrežama radi podizanja svesti o potrebi da se novinari smatraju neophodnim radnicima.

U regionu je pandemija COVID-19 mnogim novinarima značila duže radno vreme, niže plate, ograničenja putovanja, nedostatak zaštitne opreme i zdravstveno osiguranje, što ih dodatno izlaže virusu. Iako su neke vlade odlučile da kategorizuju novinare kao ključne radnike, zajedno sa radnicima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, prehrambenoj industriji ili nastavnicima, druge to nisu  učinile. Ovaj status „neophodnog radnika“ omogućava im pristup brojnim pogodnostima kao što su sloboda kretanja, plaćeno bolovanje, zaštitna oprema, novčana naknada ili pristup brizi o deci.

Novinari su presudni za zdravlje i sigurnost stanovništva kao i za demokratiju. Izlažu svoje zdravlje riziku kako bi nas obaveštavali. Ovom kampanjom novinarska udruženja i sindikati podsećaju nas da iza ekrana ljudi i vesti koje konzumiramo nekoliko puta dnevno, novinari i medijski radnici vredno rade u teškim uslovima kako bi na najbolji mogući način informisali javnost.

Generalni sekretar IFJ, Ricardo Gutierrez, pozvao je sve evropske vlade da novinare smatraju neophodnim radnicima i pruže im odgovarajuću nadoknadu:

Novinari su bili kritični prema vladinom odgovoru na COVID-19. Oni su verifikovali informacije, držali odgovornim zvaničnike, istraživali mnoge uglove pandemije, intervjuisali stručnjake.

Informativni mediji su postali suštinski javni servis, doživeli smo ogroman porast konzumacije vesti. To bi trebalo nekako da se odrazi“.

Ovu kampanju koordinira Evropska federacija novinara (IFJ) u okviru projekta koji je finansirao UNESCO „Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj“ u partnerstvu sa podružnicama u Albaniji (APJA), Bosni i Hercegovini ( BH Novinari), Kosovo (AJK), Crna Gora (SMCG), Severna Makedonija (SSNM), Srbija (SINOS i NUNS) i Turska (TGS).

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X