DruštvoKorona

KRIK: Institut za kardiovaskularne bolesti nabavio nepouzdane testove za korona virus

Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, nabavio je brze testove na korona virus “Biozek” koji nisu pouzdani i koji su lažno predstavljeni da su proizvedeni u Holandiji – dok se zapravo prave u Kini, piše portal KRIK/OCCRP.

Istraživanje novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) objavljeno u sredu pokazuje da testove zapravo proizvodi kineska firma “Hangzhou AllTest Biotech Co. LTD”.

Holandska kompanija “Inzek International Trading B.V” koja širom sveta prodaje “Biozek” testove, reklamira ih kao pouzdane testove za otkrivanje koronavirusa koji su proizvedeni u ovoj zemlji.

Iz holandske firme priznali su novinarima OCCRP-ja da su testovi proizvedeni u Kini i dan kasnije su na svom sajtu izbrisali lažni podatak o poreklu testova.

Bojić je testove uvezao iz Severne Makedonije od kompanije čoveka koji je pod istragom za pranje novca, iznudu i kriminalno udruživanje, tvrdi portal.

Testovi o kojima je reč, zapravo, ne otkrivaju bolest, već prisutnost antitela koja organizam proizvodi boreći se sa virusom.

Ovakvi testovi mogu da daju precizne rezultate na korona virus tek četiri nedelje nakon što je osoba inficirana, pokazala su ispitivanja.

Kako je objavljeno na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), istraživanja pokazuju da većina pacijenata počinje da razvija antitela tek u drugoj nedelji nakon što se pojave prvi simptomi na korona virus.

To znači da je dijagnoza kovida-19 na osnovu antitela često moguća jedino u fazi oporavka pacijenta, kada su mogućnosti za kliničku intervenciju ili prekid prenošenja bolesti već prošli, navodi se na sajtu SZO.

Pre nego što su ovi testovi stigli u Institut “Dedinje”, u njemu se virusom korona zarazilo najmanje 80 ljudi, a do danas nije niko odgovarao za širenje zaraze u ovoj državnoj ustanovi koja zbrinjava najteže srčane bolesnike.

Ceo tekst dostupan je na internet adresi KRIKA.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Sa sednice Štaba za vanredne situacije. Deponija gori, a izvorišta presušuju

Miloš Marković

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X