Korona

KON: Izbori trebalo da se održe, iako je to bilo EPIDEMIOLOŠKI NEPOVOLJNO

kon

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da je “postojao pritisak”, u smislu potrebe da se život odvija normalno, da se prošlonedeljni izbori održe, što je u datom trenutku bilo “epidemiološko nepovoljno”.

On je na TV Prva objasnio danas da je prethodno govorio o “ekonomskom pritisku” da se pojedine restriktivne mere ukinu kako bi se u slučaju izbora samo postavljalo pitanje pridržavanja zaštitnih mera i zdravstvenih preporuka.

Kon je rekao i da će podneti ostavku u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa ukoliko bude predloženo da se zabrani kretanje građanima starijim od 65 godina, zato što je ocenio da su oni “najdisciplinovaniji deo populacije”.

On je o izborima rekao da su “bili regulisani na odgovarajući način, ali je nemoguće organizovati takve događaje na apsolutno bezbedan način u ovom trenutku, ali su stvoreni svi uslovi da budu provedeni na maksimalno bezbedan način”.

Predizborni skupovi su zavisili od ponašanja onih koji su ih organizovali. To je kao sadašnja priča za mature, proslave, putovanja. Život su i izbori, rekao je epidemiolog.

Prema Konovim rečima, o ideji da je po svaku cenu trebalo odlagati izbore nije se razmišljalo na taj način. On je rekao i da bi ideja da se “vrši pritisak” preko javnosti, odnosno da ljudi više vode računa tokom izbornog dana, 21. juna, “dovela do uticaja na glasače”.

To treba potpuno otvoreno reći. Sad je stvar poverenja, sada je ugroženo poverenje, a ako nema poverenja ne možemo da radimo. Ja ne mogu lično sebe da pravdam, niti želim da se pravdam. Procena je bila i da izbori mogu da se održe čim je tako odlučeno. A ocene da smo ugrozili živote time što smo dopustili da se održe izbore su potpuno neprihvatljive. Toliki rad, a sada po svaku cenu treba pokazati da je to bilo političko. Svaliti sve na pojedince medicinskog Kriznog štaba je težak način ponašanja, ocenio je Kon.

On je rekao da, kao i drugi članovi kriznog tima, svoju odgovornost nosi, a da bi se isto desilo kasnije i da su izbori bili odloženi, a da nije glasao zato što smatra da njegov posao zahteva nestranačko opredeljenje.

O medijskim navodima da je Vlada Srbije prikrivala broj novozaraženih i preminulih od COVID-19, epidemiolog dodaje da je tu neophodno što pre razjasniti.

Kako će to izgledati i kako će to neko da tumači je nebitno. Sada je bitno vratiti se na istinu. Šta stoji u toj bazi treba da se razjasni, naveo je Kon.

On je dodao i da su priče da se laže o broju zaraženih neprihvatlljive i da, u slučaju da se to dokaže, mora da se podnese ostavka.

Govoreći o epidemiji korona virusa, Kon je rekao da se taj virus nije promenio, već potencijal za njegovo širenje, da su podaci o imunitetu vrlo diskutabilni, odnosno da se ne može oceniti koliko će epidemija trajati.

Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X