EU: Od 1. jula građanima Srbije i Crne Gore se otvaraju granice Unije

47 0
eu granica

Od 1. jula treba da budu otvorene granice Evropske unije za ulazak gradjana Srbije, Crne Gore i još dvanaest zemalja, saglasili su se ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica u sedištu EU (COREPER) u Briselu.

To danas javlja francuski list „Mond“, koji navodi da su se „ambasadori 27. članica EU o tome sinoć usaglasili posle duge rasprave i utvrdili i niz mera za dalji postupak“, imajući u vidu mere protiv epidemije korona virusa i stanje, stepen pandemije u trećim zemljama.

Ceo spisak zemalja čiji bi državljani od 1.jula mogli slobodno da putuju u Uniju biće potvrdjen danas, a u ponedeljak i konačno usvojen „kvalifikovanom većinom“, dakle bez mogućnosti veta, članica EU, zato što su neke vlade Unije tražile „dodatnu temeljniju analizu“.

„Mond“ objašnjava da „taj spisak nije potpuno obavezujući, jer je upravljanje granicama u nadležnosti samih država članica EU koje ne bi baš morale da otvore granice za državljane svih 14 zemalja na spisku, ali se svakako obavezuju da ne prihvate gradjane onih zemalja koje nisu na tom popisu“.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X