Još bez SANITARNIH PREGLEDA u Boru. Za pojedinačne preglede morate u Zaječar

147 0

BOR, (IST Media) Iako je sanitarni pregled obavezan za zaposlene u mnogim delatnostima, i pored činjenice da je vanredno stanje ukinuto pre dve nedelje, kada se i prestalo sa sanitarnim pregledima, u Boru takav pregled još uvek nije moguće obaviti jer se čeka odobrenje Ministarstva zdravlja.

Sanitarne preglede u borskom Domu zdravlja pre proglašenja vanrednog stanja obavljali su epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje „Timok“ (ZZJZ) u Zaječaru. U zavisnosti od delatnosti, važnost sanitarnog pregleda je od šest do 12 meseci i mnogima je tokom epidemije važnost istekla.

Kako je za IST Media objašnjeno u ZZJZ, sanitarne preglede moguće je obaviti svakog radnog dana jedino u tamošnjoj epidemiološkoj službi i to od 7.30 do 10 sati.

Nijednog trenutka nismo prestali da radimo sanitarne preglede, s tim što nismo odlazili na teren jer su domovi zdravlja bile covid ambulante. Sada praktikujemo da u susedne gradove naši epidemiolozi odlaze ako se prijavi bar 15 radnika, rečeno nam je u ZZJZ.

Inače, sanitarni pregledi su obavezni za brojne delatnosti u kojima zaposleni imaju kontakt sa građanstvom, kao što su ugostiteljski objekti, prodaja životnih namernica, frizeri, kozmetičari, dečije i zdravstvene ustanove i slično.

Kazne za nepoštovanje sanitarnih mera su visoke, i sadržane su u Zakonu o sanitarnom nadzoru

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X