Korona

IST Media dobila odgovor kako do dozvole za kretanje u vreme policijskog časa

dozvole za kretanje u vreme policijskog časa

BOR, (IST Media) – Boranka Jelena Jankovec, došla je sa svim lekarskim nalazima dvanaestogodišnjeg autističnog sina do novootvorene Kancelarije za prijem zahteva za izdavanje dozvola za kretanje u vreme policijskog časa, ali se vratila neobavljenog posla.

Ona je na sajtu Udruženja autistične dece pročitala da roditelji sa detetom koji boluje od ove bolesti mogu zatražiti i dobiti dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa. Ona je iz borske Kancelarije vraćena sa preporukom da popuni zahtev i podnese fotokopirane lekarske nalaze.

Da biste dobili dozvolu za kretanje po različitim osnovama, vaši dokumenti će proći dug put.

Prvo od kancelarije u Turističkoj organizaciji Bor do gradskog Centra za socijalni rad, potom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje tabelu ažurira i prosleđuje Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ministarstvo potom ponovo vraća Ministarsvu za rad, koje odobrenje prosleđuje Centru za socijalni rad, a ova ustanova je dužna da o tome obavesti lice koje je podnelo zahtev.

Ova procedura postavljena je na sajtu Ministarstva za rad, a građanima koji podnose zahtev ostaje nada da će procedura biti obavljena brzo.

Uputstvo sa sajta Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:
  • Građanin se obraća zahtevom za izdavanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja jedinici lokalne samouprave u mestu u kojem živi.
  • Jedinica lokalne samouprave će odrediti kome i na koji način se podnosi zahtev i dokumenta kojima se dokazuje opravdanost podnetog zahteva.
  • Nakon prijema i obrade zahteva, jedinica lokalne samouprave popunjava tabelu sledećim podacima: ime i prezime lica za koje se traži dozvola za kretanje, jedinstveni matični broj tog lica, ime, prezime i adresa korisnika usluge, vrstu usluge koju lice pruža (pomoć u kući – usluga socijalne zaštite, usluga socijalne zaštite personalni asistent, ili broj sudske odluke kojim je uređeno viđenje deteta i roditelja, mesec, dan, čas i relaciju kretanja).
  • Za tačnost podataka koje jedinica lokalne samouprave dostavlja Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odgovorni su gradonačelnici/predsednici opština, odnosno, druga ovlašćena lica.
  • Popunjenu tabelu, jedinica lokalne samouprave dostavlja Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje tabelu ažurira, i dostavlja Ministarstvu unutrašnjih poslova.
  • Nakon dobijanja saglasnosti od Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o tome obaveštava jedinicu lokalne samouprave, koja obaveštava lice koje je podnelo zahtev i izdaje mu potvrdu.
  • Potvrda je dokaz da lice ima saglasnost za kretanje u određenom terminu i za određene potrebe.
  • Potvrda mora imati jedinstveni izgled u svim jedinicama lokalnih samouprava i mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica i overena pečatom nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Na kraju sledi uputstvo da će se svaka zloupotreba u vezi sa korišćenjem potvrde, sankcionisati u skladu sa zakonom.

Dok ne dobijem dozvolu ja ću sa detetom prošetati uprkos zabrani, jer je to jedini način da ga umirim. Poneću sve lekarske nalaze sa sobom, i nadam se da će policija imati razumevanja, kaže Jelena za IST Media.

Prema rečima direktorke Centra za socijalni rad u Boru Mirjane Mitrović, do sada je nadležnom Ministarstvu upućeno oko 40 zahteva obrađenih zahteva, a odobreno je 23.

Mi sve zahteve brzo obradimo i pošaljemo digitalno Ministarsvu, ali smo dobili povratnu informaciju da je ogroman broj zahteva koje treba odobriti, kaže, Mirjana Mitrović za IST Media.

Ona je dodala i da je stigao veliki broj zahteva za kretanje osoba koje brinu o starijima i nemoćnima, a nisu u istom domaćinstvu, te da je u tim slučajevima iz Centra poslata ocena o neophodnosti kretanje u vreme zabrane.

Mitrović ističe da je Centar za socijalni rad prethodno dobro organizovao posao rada gerontodomaćica i osoba za pomoć u kući.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X