Korona

Antić sa rukovodstvom Ziđin i Rakita. Da se nastavi zaštita svih radnika tokom trajanja epidemije

BOR, (IST Media) Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se danas sa Džienom Siminom, generalnim direktorom Srbija Ziđin Bor Copper, i Fu Feilonom, direktorom kompanije Rakita Exploration, kompanija u vlasništvu kineskog Zijin Mininga, koja razvija projekat “Čukaru Peki” kod Bora.
Oni su upoznali ministra sa situacijom u procesima proizvodnje rude, kao i o svim neophodnim merama koje su te kompanije preduzele u pogledu zaštite radnika u borbi protiv epidemije COVID-19.

Antić je istakao da se proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija prema planiranoj dinamici i da u tim procesima nema većih smetnji.

Važno nam je da se proizvodnja u rudnicima u Boru i u narednom periodu nastavi prema dogovorenoj dinamici, a za to su, pre svega, neophodni uslovi potpune zaštite svih radnika tokom trajanja epidemije. Ove kompanije preduzele su sve mere prevencije, i zbog toga nema bojazni da će se održati kontinuitet proizvodnje. Кineski partneri preneli su sva iskustva o preduzimanju ovih mera iz njihovih rudnika širom sveta, te da je ovo još jedna okolnost koja će pomoći lakšem prevazilaženju epidemije”, rekao je Antić.

Podsetio je da je za Srbiju rudarski sektor od velikog značaja, imajući u vidu udeo te privredne grane u ukupnom rastu BDP-a.

Ekonomske mere koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, tek će pokazati svoju pravu snagu, a od kineskih partnera očekujemo da će novim investicijama pružiti neophodnu podršku privredi Srbije, nakon epidemije. Zijin Bor Copper je za 2020. i 2021. godinu opredelio 800 miliona dolara za podizanje proizvodnih kapaciteta kroz rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih rudnika, povećanje kapaciteta topionice, ali i ulaganje sredstava za zaštitu životne sredine, čiji efekti se već sada vide, rekao je Antić.

Кompanija Ziđin Bor Copper i Rakita Exploration zajedno su donirale 571 hiljadu dolara u okviru pomoći kineskih kompanija Srbiji, za nabavku opreme za laboratoriju u Nišu, koja će se koristiti za testiranje na korona virus.

Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X