PR textZiđin

I u rudniku Čukaru Peki mere zaštite za rad u letnjim uslovima

Foto: M. Marković

Tokom vrelih letnjih dana, radnici u različitim sektorima industrije, posebno onim gde radnici rade na otvorenom, primenjuju različite mere kako bi se zaštitili od ekstremnih temperatura.

Prvog dana leta posetili smo borski zeleni rudnik bakra i zlata Čukaru Peki gde je primena mera zaštite počela u prvim danima kada su zabeležene više temperature.

Ana Milovanović Brkić iz pogona Flotacije, ističe da većina zaposlenih u pogonu za pripremu mineralnih sirovina radi u zatvorenom prostoru i da nisu direktno izloženi suncu, kao kolege koji radni dan provode napolju.

Ana Milovanović Brkić

Pored redovnih pauza u klimatizovanim prostorijama, radnicima su obezbeđeni voće i hladni napici. Proces rada za sada normalno funkcioniše i za sada nije bilo problema usled visokih temperatura. Trudimo se i da prostorije i pogon redovno provetravamo, kaže Ana Milovanović – Brkić, pomoćnik menadžera u pogonu Flotacije borskog rudnika Čukaru Peki.

Nenad Pandurović, inženjer za bezbednost u rudarskom sektoru u rudniku Čukaru Peki, naglašava važnost poštovanja mera zaštite i ističe da je bezbednost u rudniku najvažnija.

Nenad Pandurović

Na spoljašnje faktore kao što su sunčevo zračenje, temperatura, vlažnost vazduha, ne možemo uticati, ali primenom mera bezbednosti i zdravlja na radu se možemo zaštiti, što mi u rudniku Čukaru Peki i primenjujemo i čiju važnost mi bezbednjaci u rudarskom sektoru uvek naglašavamo, jer bezbednost u rudarstvu zaista jeste i mora da bude na prvom mestu. Iako rudari rade pod zemljom i nisu direktno izloženi suncu, pre početka leta počeli smo primenu organizacionih i tehničkih mera za bezbedniji rad. U rudniku je i tokom leta kao i tokom ostalih godišnjih doba važna ventilacija, a možemo reći da je provetrenost rudarskih komora i hodnika dobra. Kada je reč o merama, i mi primenjujemo češće pauze, a kolegama dostavljamo vodu i druge hladne napitke, kao i lubenice.

Darko Nestorović, zamenik supervizora u sektoru za ekologiju i zaštitu životne sredine, ističe da se posebna pažnja posvećuje aklimatizaciji radnika na visoke temperature.

Darko Nestorović

Preporučuje se obavljanje težih poslova u ranim jutarnjim satima i njihov završetak do 11 časova, kako bi se izbeglo izlaganje suncu u najtoplijem delu dana. Kompanija je obezbedila hladne napitke, voće i letnju zaštitnu opremu kako bi se radnicima omogućio bezbedan i produktivan rad tokom letnjih meseci, dodaje Nestorović.

Ove mere pokazuju posvećenost ove rudarske kompanije zaštiti zdravlja zaposlenih, a kako ističu u borskom rudniku Čukaru Peki važno je njihovo poštovanje i primena, kako bi se efikasno odgovorilo na izazove visokih temperatura i održao visok nivo bezbednosti na radu, koja je u rudarskoj delatnosti prioritet.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

On je legenda. Došao na Borsko jezero da slika a mašta o skulpturi

Ist Media

Donacijama Srbija Ziđin Majning napravljeno dečije igralište i obnovljene prostorije KUD-a u Brestovcu

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X