Dve decenije BELEŽNICE. Sinoć predstavljen DVOBROJ

643 0
BOR, (IST Media) U Narodnoj biblioteci Bor sinoć je predstavljen br. 34-35 časopisa Beležnica, koji ova biblioteka redovno izdaje već dvadesetu godinu.

Na predstavljanju su govorili članovi redakcije, bibliotekari Narodne biblioteke Bor, i autori priloga Milan Rakita, Jelena Radovanović i Slađana Đurđekanović Mirić.

Posebno su istaknuti tekstovi koji opisuju i analiziraju kulturnu delatnost Narodne biblioteke Bor, ciljeve i rezultate edukativnih projekata kao što su Razlistani Cvetnik, koji je podržalo MK RS, i serija radionica medijskog opismenjavanja dece koje se u biblioteci realizuje u saradnji sa novinarima portala Ist Media, a uz podršku Akademije Dojče Vele.

U novom broju Beležnice, pored toga, možete pročitati i kako je nastajao kontroverzni i vrlo uticajan roman Trumana Kapotea Hladnokrvno ubistvo, o čemu je pisala Ana Janković, izbor iz provokativne nonsens poezije lokalnih pesnika Saše Lovića i Saše Jovanovića, koji je priredio i prikazao Goran Milenković i poeziju nemačkog pesnika Eriha Frida u izboru i prevodu pesnikinje Jelene Radovanović.

Na stvaralaštvo Anđelke Kovačević i njenu, odnosno ulogu njene galerije u likovnom životu Bora podseća kustos savetnik Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru Slađana Đurđekanović Mirić.

Posebnu celini čine prevedeni odlomak o radničkoj borbi za emancipaciju kroz radnička glasila iz studije francuskog filozofa Žaka Ransijera, teorijski potkrepljen i kritički intoniran prikaz dokumentarno-etnografskog filma Srećno! Bena Rasela koji je napisao sociolog Milan Rakita i beleška Dragana Stojmenovića koja prati izbor fotografija za korice i table na kojima su reprodukovani negativi probnih snimaka sa signaturom iz kolekcije foto-dokumentacije RTB BOR koja se čuva na Zavičajnom odeljenju biblioteke.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Put kojim se ređe ide

Piše - 22. July 2016. 0
BOR, (IST Media, Saša Trifunović) „Đe ste nas to doveli?“, bila je prva reakcija crnogorskih vaterpolista pošto je autobus kojim…

Počinje IST Media školica

Piše - 30. November 2016. 0
IST Media školica – naziv je projekta koji volonterski realizuje web portal istmedia.rs u saradnji sa stručnjacima Narodne biblioteke Bor.…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X