Dve decenije BELEŽNICE. Sinoć predstavljen DVOBROJ

608 0
BOR, (IST Media) U Narodnoj biblioteci Bor sinoć je predstavljen br. 34-35 časopisa Beležnica, koji ova biblioteka redovno izdaje već dvadesetu godinu.

Na predstavljanju su govorili članovi redakcije, bibliotekari Narodne biblioteke Bor, i autori priloga Milan Rakita, Jelena Radovanović i Slađana Đurđekanović Mirić.

Posebno su istaknuti tekstovi koji opisuju i analiziraju kulturnu delatnost Narodne biblioteke Bor, ciljeve i rezultate edukativnih projekata kao što su Razlistani Cvetnik, koji je podržalo MK RS, i serija radionica medijskog opismenjavanja dece koje se u biblioteci realizuje u saradnji sa novinarima portala Ist Media, a uz podršku Akademije Dojče Vele.

U novom broju Beležnice, pored toga, možete pročitati i kako je nastajao kontroverzni i vrlo uticajan roman Trumana Kapotea Hladnokrvno ubistvo, o čemu je pisala Ana Janković, izbor iz provokativne nonsens poezije lokalnih pesnika Saše Lovića i Saše Jovanovića, koji je priredio i prikazao Goran Milenković i poeziju nemačkog pesnika Eriha Frida u izboru i prevodu pesnikinje Jelene Radovanović.

Na stvaralaštvo Anđelke Kovačević i njenu, odnosno ulogu njene galerije u likovnom životu Bora podseća kustos savetnik Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru Slađana Đurđekanović Mirić.

Posebnu celini čine prevedeni odlomak o radničkoj borbi za emancipaciju kroz radnička glasila iz studije francuskog filozofa Žaka Ransijera, teorijski potkrepljen i kritički intoniran prikaz dokumentarno-etnografskog filma Srećno! Bena Rasela koji je napisao sociolog Milan Rakita i beleška Dragana Stojmenovića koja prati izbor fotografija za korice i table na kojima su reprodukovani negativi probnih snimaka sa signaturom iz kolekcije foto-dokumentacije RTB BOR koja se čuva na Zavičajnom odeljenju biblioteke.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X