Politika

Izgradnji bolnice u fokusu i vlasti i opozicije. Nepoznat rok za izgradnju bolnice, za akva park se zna

nova bolnica bor lokacija 1

Sada su na ovoj lokaciji zmije, pacovi i narkomani. Kada će bolnica? Foto: Ist media

U roku od 24 sata i opoziciji i vlasti tema je izgradnja nove bolnice koja će, prema najavama gradske vlasti, biti izgrađena na površini između Doma zdravlja i Novog gradskog centra.

Opozicija je od danas pokrenula peticiju građana kako bi se izjasnili da li su za to da se 30 miliona evra namenjenih izgradnji akva-parka preusmeri za učešće Grada u izgradnji nove bolnice, a gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je za TV Bor upravo izjavio da je od Vlade Republike Srbije dobio dozvolu za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju tog objekta.

Reč je od 7,9 hektara površine, i od ukupno 10 parcela eksproprijacija je rešeno za sedam. Očekujemo da sve parcele do 10. septembra budu u vlasništvu Grada, nakon čega se očekuje saglasnost Ministarstva o potrebama koje bi unapredile zdravstvenu zaštitu u Boru, a budžetom za 2024. godinu biće opredeljena sredstva za projektovanje bolnice koja će biti građena sredstvima državnog budžeta, rekao je Milikić za TV Bor.

On je dodao da je pored bolnice, na tom prostoru u planu i izrada centralnog verskog objekta, ali i novo obdanište za koje je raspisana javna nabavka.

nova bolnica bor lokacija
Obećanje vlasti: Tu u blizini biće i crkva i obdanište

Ipak, u gradu nije problem samo zgrada nove bolnice, već i to što je očigledan nedostatak lekara specijalista.

Udruženje Glasno za omladinu upozorava da u Boru nema ortopeda i kožnog lekara, a postoji i mogućnost da se zatvori mikrobiološka laboratorija.

Potrebna je zgrada nove bolnice, oprema kao i podsticaj da se animiraju lekari koji bi došli i ostali u Boru, smatra odbornik Glasno za omladinu u Skupštini Grada Vladimir Stojičević.

Pored ortopeda, prema rečima direktorke Ane Golubović Spasojević, borskoj bolnici nedostaju anestetičari, radiolozi, lekari urgentne medicije i transfuziolog.

Od 103 lekara koliko sada radi, u naredne tri godine 35 će otići u penziju a zamene nema na vidiku, izjavila je Golubović Spasojević.

Podsećamo da je prvi čovek Bora u martu 2022. godine na Fejsbuku objavio da bi Bor do 2025. godine trebalo da dobije akva park sa 7 bazena na oko 2,5 ha površine u okviru SC Bobana Momčilović Veličković, a ove godine tome smo ponovo posvetili pažnju na linku OVDE.

Ali, iako je rok za akva park poznat, o rokovima za izgradnju preko potrebne bolnice i angažovanje lekara specijalista kojih je u gradu sve manje, rokovi nisu naznačeni.

Borani su do sada bili više puta izmanipulisani rokovima i obećanjima, kao što je slučaj sa rekonstrukcijom katastrofalno lošeg puta Bor – Selište i od Bora ka Nikoličevu.

Rekonstrukcija ovih puteva nije u nadležnosti Grada Bora, ali je to u predizbornoj kampanji u Boru to obećao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a najavio je i gradonačelnik Bora.

Očekivalo se da sanacija 4,5 kilometra državnog puta Bor – Selište kod Šarbanovca bude završena još 2021. godine i taj zaključak proisekao je iz odgovora gradonačelnika Aleksandra Milikića, koga smo pitali: kada će konačno ta deonica biti završena i pokriven dotrajali asfalt koji ugrožava saobraćaj?

Milikić je tada rekao da je u razgovoru sa direktorom “Puteva Srbije” Zoranom Drobnjakom dobio informaciju da će početi radovi na toj deonici i biti završeni te 2021.

Nakon ovih izjava, građani sa pravom mogu postaviti pitanje da li uopšte lokalna vlast sa najvećim budžetom u Srbiji ima bilo kakav uticaj u Vladi Srbije ili služe kao marionete za potkusurivanje, veličanje kulta idola Aleksandra Vučića, organizaciju predizbornih kampanja i zamajavanje stanovnika rudarskog grada.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

GG „Glasno za omladinu“ traži Lokalni akcioni plan za mlade, formiranje Komisije za praćenje kvaliteta vazduha i uređenje dečijih parkića

Marija Dimitrijević

Narodni pokret Srbije: U 2023. godini u Boru povećan sadržaj arsena i kadmijuma u vazduhu

Ist Media

Gradsko veće predložilo otkup zemljišta ski-staza na Crnom Vrhu. Čeka se strateški partner za hotel Jelen

Ist Media
X