Trideseti rođendan Sabora igre u Slatini

129 0
sabor igre u Slatini Sestre Pavlovic

Sabor su otvorile frulašice, sestre Pavlović iz Slatine – Foto: Ist media

Izvođenjem kola iz istočne Srbije na fruli, koje su izvele sestre Pavlović iz Slatine, sinoć je započeo jubilarni 30. Sabor igre u Slatini.

Na manifestaciji, u kojoj je za poslednje tri decenije učestvovalo više od stotinu kulturno-umetničkih društava ne samo Srbije već i iz regiona, zbog čega je Sabor dobio i međunarodni karakter, ove godine predstavili su se društva iz Živica, Žabara, Gadžin Hana, Beograda, Skobalja i Zaječara.

Sabor igre u Slatini ucesnici

Defile učesnika u bogatim narodnim nošnjama je izostao zbog jake kiše, ali to nije smetalo da na bini u Domu kulture u ovom selu pokažu svu raskoš narodnih nošnji i umeće u igri i prezentovanju tradicionalnog narodnog melosa.

Ovogodišnje saborovanje omogućilo je svim učesnicima i gledaocima da uživaju u bogatstvu tradicije, dok je osnovna pokretačka ideja ove manifestacije od samog početka osnivanja okupljanje takmičara iz raznih sredina radi uspostavljanja trajnih veza i razmena iskustva u domenu izvornog folklornog amaterizma.

“Sabor igre” ima takmičarski karakter i neguje tradiciju kroz različite kategorije poput najboljeg vokalnog soliste, instrumentaliste, izvornog folklora, koreografije, zdravičara i sveukupnog pobednika, kao i izbora za lepoticu Sabora.

Nagrade su dodeljivane u sledećim kategorijama: najbolji zdravičar Mihajlo Pešić, najbolji vokalni solista: Nina Nikolić, najbolji solo instrumentalista Slobodan Dimitrijević, najbolji izvorni folklor KUD “Branko Miljković” Gadžin Han, najbolji folklor u koreografiji KUD “Radost” Beograd.

Sabor je ne samo prilika za takmičenje već i za promociju tradicije, druženje i povezivanje entuzijasta iz raznih krajeva, čime se osigurava da ova vredna baština ostane živa i prenese se budućim generacijama.

gosti sabor igre

Predsednik Saveta mesne zajednice Vojkan Pavlović zahvalio se svima koji su pomogli održavanje ove manifestacije, Centru za kulturu i Gradskoj upravi, ali i kompaniji Srbija Ziđin Majning (SZM), bez koje, kako je rekao, manifestacija ne bi mogla biti održana.

sabor igre Slatina 2023

Pavlović je dodao da ova manifestacija ima veliki značaj u očuvanju tradicije.

Danas su na Saboru prisutni i veterani i mladi naraštaji koji će nastaviti stopama svojih roditelja, rekao je Pavlović.

Sveukupni pobednik sabora je KUD Dr Raša Lazarević Živice, za lepoticu sabora proglašena je Jelena Nikolić a pratilje su Sofija Janković i Andrea Nikolić.

sabor igre u Slatini lepotice

Jen Minghui, zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Majning, kompanije koja je organizaciju Sabora pomogla sa više od milion dinara, rekao je da mu je posebno drago što kompanija ima priliku da svoje društveno odgovorno poslovanje predstavi upravo pomažući organizaciju događaja kojima se tradicionalne kulturne vrednosti i običaji čuvaju od zaborava.

DSC050zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Zidjin Majning Jen Minghui

Uporedo sa predivnim igrama koje su predstavili učesnici Sabora, drago nam je što je i deseta izložba pčelinje opreme okupila veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva, a posebno nam je drago što je Sabor igre i ovog puta izuzetno posećen i što se selo Slatina pokazalo kao izuzetan domaćin, rekao je Minghui.

On je najavio da će SZM nastaviti da pomaže organizaciju ovog događaja, ali i da ulaže u razvoj infrastrukture, obrazovanja, sporta, ali i u sve druge oblasti razvoja i u borskim selima i gradu.

sabor igre u Slatini zahvalnica dodeljena kompaniji SZM

Kompaniji Srbija Ziđin Majning, dodeljena je zahvalnica za finansijsku podršku organjizacije Sabora igre u Slatini.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X