Društvo

Profesorka Šerbula: Tehnologija u novoj topionici može da očisti vazduh u Boru

Topionica

 

Šefica Katedre za zaštitu životne sredine na Tehničkom fakultetu u Boru prof. dr Snežana Šerbula smatra da čiste tehnologije, u koje je strateški partner iz Kine Srbija Ziđin Koper investirao, mogu da očiste vazduh u Boru.

Najbitnije je to što su svi postupci u metalurškoj preradi sada maltene hermetički zatvoreni, pa će i fugitivni gasovi, koji su dosad bili sporni, moći da se „uhvate“ haubama i ventilatorima i da se filtiriraju u dva stepena, a potom da se odvedu u postrojenje za odsumporavanje. Emisija gasova će, u odnosu na sve ono što je u dosadašnjih 120 godina rudarstva i metalurgije u Boru ispuštano u atmosferu, ubuduće biti minimalna, kaže prof. Šerbula

Dodaje i da će u tome mnogo pomoći i prelazak sa mazuta i ostalih visokozagađujućih goriva na čist prirodni gas.

Sagorevanjem čistog prirodnog gasa dobija se adekvatna temperatura koja je potrebna za rad topionice, a nusprodukti koji su najopasniji po životnu sredinu se pri sagorevanju neće emitovati u atmosferu. Znači, nema kiselih kiša, nema ni zagađenja vodotokova, ni okolnog zemljišta, ističe prof. Snežana Šerbula.

Projektovani kapacitet prerade u rekonstruisanim pogonima TIR-a treba do 2025. da dostigne 1.027.000 tona koncentrata bakra godišnje, odnosno proizvodnju do 200.000 tona katodnog bakra.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X