Društvo

Ziđin: Zaustavili smo izgradnju ventilacionih okana, zaštitićemo ljude od buke i nećemo ih ugroziti

Ventilaciono 1 1 okno bolnica

Foto: IST Media

Dva dana nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da je inspekcija naložila zaustavljanje rada u rudniku “Jama” u Boru, a potom se ispravila i to svela na zabranu izgradnje ventilacionih okana, oglasila se i kineska kompanija Serbia Zijin Copper.

Iz Ziđina potvrđuju da je po nalogu rudarske inspekcije obustavljena izgradnja novih ventilacionih okana za rudnik „Jama“ i , kako je navedeno u saopštenju, reagovaće u skladu sa predstavkama građana koji žive u blizini mesta gde će se ta okna graditi.

Ventilaciona okna će biti postavljena blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da sa ljudima razgovaramo i u kampanji „od vrata do vrata“ ih pitamo šta to kompanija može za njih da uradi. Jer, jedino u neposrednom kontaktu sa građanima možemo saznati šta im, osim buke, smeta i kako da to popravimo. A, kompanija je spremna da uloži u to, izjavio generalni direktor Srbia Zijin Copper Jian Ximing.

Ziđin navodi da su radovi obustavljeni prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku „Jama“ nesmetano odvija duboko pod zemljom.

Pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za ovaj rudnik nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u „Jami“, jer ono nikoga ne ugrožava, navodi se u izjavi.

Iz Ziđina podvlače da ventilaciona okna, kao neophodan sastavni deo rudarskih instalacija, postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i imaju ulogu da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare.

Tri ventilaciona okna, za ulazak i izlazak vetrene struje, biće izgrađena iznad gradske bolnice i u naseljima „Kormaroš“ i „Zmajevo“.

Objašnjava se da su sva četiri tornja montažnog tipa i služe kao postolje za opremu u oknima. Postavljena su u sklopu pripremnih aktivnosti i predstavljaju zaštitu prilikom izgradnje okana na zemljištu koje je u vlasništvu kompanije. Sve aktivnosti koje prate njihovu izgradnju sprovode se u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenim sa Republikom Srbijom i uz strogo poštovanje srpskih zakona.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X