Ekonomija

Ziđin u 2020. uložio oko 5,55 miliona dolara. Procenjene rezerve – 340.000 tona bakra i 12 tona zlata

Krivelj kop Zijin

foto: Rudnik Veliki Krivelj

 

Kompanija Serbia Zijin Copper saopštila je da je prošle godine u geološka istraživanja uložila oko 5,55 miliona američkih dolara. Investicija joj se isplatila, jer je Kompanija na putu da svoje resurse uveća za dodatnih 57,76 miliona tona, sa sadržajem bakra preko 0,3 odsto.

Prema procenama geologa, ustanovljene su rezerve oko 340.000 tona bakra i 12 tona zlata.

Geološka istraživanja i ulaganja u ovaj skup, ali na duge staze isplativ posao, nastavljaju se i ove godine, pa je u majdanpečki rudnik iz tog razloga nedavno stigla nova bušalica za istražno bušenje. Sektor geologije je u poslednje dve godine, u okviru eksploatacionih istraživanja na površinskim kopovima, koristio RC istražno bušenje, ali je za to bio angažovan spoljni izvođač radova, navode u Zijinu.

Dalje se navodi da dinamika otkopavanja na površinskim kopovima zahteva konstantno praćenje i planiranje kvantiteta i kvaliteta korisne komponente, što može da predstavlja problem u slabije istraženim delovima ležišta. Nova mašina pomoći će baš u takvim situacijama, jer će geolozi na brz, relativno jeftin i efikasan način ubuduće dolaziti do preciznijih geoloških informacija. Nova bušalica omogućiće i bolju kontrolu sadržaja bakra i zlata, što je već uobičajena praksa u svetu.

Nova „epirok“ bušalica, koja prve radne sate i metre upisuje u majdanpečkom rudniku, ima jednostavan dizajn, prilagođen za rad na nepristupačnom terenu, a pritom je pouzdana i laka za srevisiranje. Može da dopre do 250 metara dubine, iako su najveće na površinskim kopovima 100 do 150 metara. Bušotine koje ona napravi, ako nisu mnogo duboke, mogu poslužiti i kao minske u pripremnim bušačko-minerskim radovima.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Kad nema klime, i ventilator je dobar. Evo informacija o potrošnji

Miloš Marković

Objavljene nove cene goriva koje će važiti do 26. jula

Miloš Marković

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X