Društvo

Borska toplana pred penzijom. U planu izgradnja nove na zemljištu Centroistoka

toplana bor

Ovogodišnja grejna sezona je, po oceni direktora JKP “Toplana” Milutina Simića, bila uspešna, ali jedino dugoročno rešenje je izgradnja nove toplane.

Prema njegovim rečima, ove godine bilo je samo šest zahteva građana za proveru temperature u stanovima, a problematični su bili proboji na vertikalama usled začepljenja. Veliki problemi bili su u kotlovskom krugu zbog starosti kotlova, gubici se iz godine u godinu povećavaju, i jedino rešenje, naglašava Simić, jeste izgradnja nove toplane za koju se već priprema dokumentacija i radi projekat.

Do njene izgradnje treba odraditi sanaciju kotlova, zameniti izmenjivač, i uraditi nivelaciju rešetki na kotlovima kako bi se spremno dočekala naredna grejna sezona. Njenom izgradnjom izvršiće se zamena cevi na 69 lokacija u dužini od 11 kilometara, rehabilitacija 111 toplotnih podstanica i postrojenja za daljinsko upravljanje, što je ukupna investicija od šest miliona evra putem kredita preko KFW nemačke razvoje banke, rekao je Simić za Ist Media.

Kredit će biti isplaćen iz budžeta Grada Bora.

Kaže da će se nova toplana graditi na zemljištu nekadašnjeg Centroistoka, jer je to najpovoljnije mesto zbog prostora, transporta i cevovoda. Biće na komprimovan gas, dobiće se stabilnost u grejanju, a smanjiti i zagađenost vazduha.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X