Ziđin sutra potpaljuje peć rekonstruisane Topionice. Obećavaju proizvodnju bez zagađenja

300 0
topionica peć

Peć potpaljena 2015. godine; Foto: Ist media

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) najavila je za sutra (sreda, 1. marta) potpaljivanje fleš-peći u rekonstruisanoj Topionici u Boru.

Potpaljivanje fleš-peći preduslov je za puštanje u rad borske topionice, u kojoj će se ubuduće topiti bakarni koncentrat po ekološkim standardima i bez emisije štetnih gasova, obećavaju u ovoj kompaniji.

Ziđin navodi da je u tehničku rekonstrukciju i proširenje proizvodnog kapaciteta topionice utrošeno je 320 miliona dolara, od čega je samo u sisteme za zaštitu životne sredine uloženo 100 miliona dolara.

Prisustvo  ovom događaju potvrdila je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Podsećamo da je 2015. godine potpaljena peć rekonstruisane topionice tadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, ali je većinski vlasnik tog preduzeća izvršio novu rekonstrukciju kako bi povećao proizvodne kapacitete.

topionica peć potpaljivanje
Ovako je bilo 2015. godine

Za izgradnju tadašnje topionice i fabrike sumporne kiseline utrošeno je 251 milion evra. Osim što je bila garant za robni kredit kod kanadske EDC banke, država Srbija je za završetak izgradnje Basenu Bor prošle godine uplatila 30 miliona evra.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X