Ekonomija

Potpaljena peć u novoj topionici bakra u Boru

topionica pech potpaljivanje featured

 

U novoj topionici bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, danas je potpaljena fleš-peć, u kojoj će se ubuduće topiti bakarni koncentrat po ekološkim standrdima, bez ispštanja štetnih gasova u atmosferu.

U naredne tri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni i do kraja meseca, kada će biti izlivena i prva anoda, biće u punoj kondiciji da pretapa 30 tona koncentrata bakra na sat, rekao je Spaskovski, koji je simboličnim protiskom na dugme pokrenuo proces zagrevanja.

 

Resize of topionica pech potpaljivanje03

Osim što je napomenuo da je reč o čistoj tehnologiji koja donosi i čisto nebo, naznačio je da će se radom nove topionice udvostručiti proizvodnju bakra, zlata i sumporne kiseline.

Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpora od 98 procenata, sa projektovanim kapacitetom prerade do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje, rekao je Spaskovski.

Resize of topionica pech potpaljivanje02

Prema njegovim rečima, planira se da ove godine borski rudnici proizvedu 75 miliona tona iskopina i da preradom oko 250.000 tona koncentrata proizvede 47 hiljada tona katodnog bakra.

Resize of topionica pech potpaljivanje07

Resize of topionica pech potpaljivanje08

U RTB računaju da će u prve dve godine, kada se bude prerađivao i uvozni koncentrat, finansijski rezultati RTB-a biti bolji za 12 miliona dolara godišnje, a od 2017., kada će počneti prerada samo sopstvenog koncentrata, finansijski efekti će biti bolji od sadašnjih za čak 24 miliona dolara.

Uoči paljenja fleš-peći, direktor projekta „nova topionica“ Dragan Marinković potpisao je sa sajt-menadžerom finske kompanije „Outotek“ Tonijem Korkanom zapisnik o tehničkoj primopredaji postrojenja, čime je finska kompanija zvanično predala RTB-u novu topionicu na upotrebu.

Resize of topionica pech potpaljivanje03a

Za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru utrošen je 251 milion evra. Osim što je bila garant za robni kredit kod kanadske EDC banke, država Srbija je za završetak izgradnje Basenu Bor prošle godine uplatila 30 miliona evra.

Pod nadzorom „SNC Lavalina“ i „Outoteka“ glavni izvođač radova je beogradski „Energoprojekt“ sa više od dvadeset podizvođača.

Ovaj, za Borane istorijski trenutak, pokvarili su naleti visoke koncentracije sumpor-dioksida na grad iz stare topionice, koja che još jedno vreme biti u funkciji.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X