Društvo

Ziđin ignoriše Borane. I pored upozorenja, grad i danas prekriven dimom

merna stanica zagadjenje 3

BOR, (IST Media) Prema podacima sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija sumpor-dioksida u gradskom parku u Boru i jutros je bila višestruko veća od propisanih 350 mikrograma po metru kubnom (μg). U 7 sati instrumenti su pokazali vrednost od 1832 μg, a dva sata kasnije 1156 μg.

Vrednost se do deset sati povremeno smanjivala, ali je uvek bila iznad zakonski propisanih 350 μg a naznačeno je da je vazduh “jako zagađen” i opasan po stanovništvo.

Gotovo konstantno zagađivanje se nastavilo i dan nakon što je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić najavio krivičnu prijavu protiv Ziđina ukoliko količina štetnih materija bude zebeležena u vazduhu iznad grada, i najavama odbornika opozicije da će u Boru započeti veliki ekološki protesti.

Ilija Đuričić, iz Inicijative “Mladi protiv zagađenja”, kaže da je očigledno da institucije u Srbiji ne rade svoj posao kojim treba da zaštite stanovništvo.

Mislim da se zagađenje nastavlja radi nečijih interesa i da ljudi u institucijama ne rade ono zašta ih građani plaćaju. Ministarstva i lokalna samouprava moraju da zaštite građane i da preduzmu sve mere kako bi se zagađenje zaustavilo, jer je očigledno da su Borani žrtvovani radi proizvodnje u Ziđinu, rekao je Đuričić za IST Media.

Nakon najave gradonačelnika Bora da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv zagađivača, oglasila se i Stranka Slobode i pravde, koja podseća da su protiv zagađivača prijavu podneli još u novembru prošle godine, ali da po njoj Tužilaštvo ne postupa, jer su u njoj, pored zagađivača, obuhvaćeni i gradonačelnik Aleksandar Milikić i ministar ekologije Goran Trivan.

Ta stranka podseća da su nakon podnošenja prijave i nekoliko protesta, učesnici od strane vlasti nazvani plaćenicima i ekstremistima, a ministar  rudarstva i energetike Aleksandar Antić je protest ljudi, koji su na ulici branili svoje pravo na zdravlje, nazvao političkim manevrom.

SSP ocenjuje da su reči izgovorene na sednici Skupštine grada, o strožem odnosu prema Ziđinu, samo još jedan “trik aktuelne vlasti koja se Ugovorom o strateškom partnerstvu obavezala da zagađivač neće snositi ni finansijsku ni krivičnu odgovornost ukoliko dođe do prekomernog zagađenja”.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X