Budžet grada u senci ZAGAĐENJA. Grad najavio tužbu protiv Ziđin-a

561 0
zagadjenje zijin ziđin

BOR, (IST Media) – Odbornici opozicije u Skupštini Grada Bora, upozorili su danas na alarmantno višemesečno zagađenje gasovima i teškim metalima iz pogona topionice bakra kompanije Ziđin i najavili proteste građana.

Odbornici Vlaške stranke “Most” Milivoje Janošević i Vlaške narodne stranke dr Predrag Balašević, zatražili su na današnjoj sednici Skupštine grada zakazivanje hitne sednice na kome bi jedina tačka dnevnog reda bila zagađenje iz pogona nekadašnjeg RTB Bor.

Da li je moguće da ćemo žrtvovati zdravlje našeg stanovništva zarad nečijeg profita? Ovo se neće dobro zavrtšiti jer se ljudi spremaju na velike proteste, i u gradu i u selima, upozorio je Janošević.

Doktor Balašević je ekološku situaciju u gradu ocnio kao alarmantnu, i podsetio na merenja koja pokazuju gotovo svakodnevna prekoračenja ne samo sumpor-dioskida već i teških, kancerogenih metala, olova, kadmijuma i arsena.

Odbornik Narodne stranke Dragan Marković, upozorio je da je ekološki republički inspektor na godišnjem odmoru, ali i ocenio da od njega do sada nije bilo nikakve koristi.

Odgovarajući na reakciju opozicije, koja se posle dužeg vremena vratila u skupštinske klupe, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je rekao da je do sada u više navrata upozoravao rukovodstvo Ziđin-a ali i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića na prekomerna zagađenja, i najavio krivične prijave protiv zagađivača.

Životi naše dece i nas samih su ugroženi, i grad će se institucionalno boriti da se taj problem reši. Ministarstva će morati da ‘čvršće i odgovornije’ razgovaraju sa kompanijoim Ziđin, koja je sa državom Srbijom u RTB ušla u strateško partnerstvo, rekao je Milikić.

On je dodao da građani Bora više ne mogu da trpe velika zagađenja štetnih materija u vazduhu.

Ako se zagađenje ubuduće nastavi, ja ću kao gradonačelnik podneti krivičnu prijavu, i to odgovorno tvrdim i pred građanima i pred Vladom Republike Srbije, kazao je gradonačelnik.

Milikić je ocenio da je Ziđin “okosnioca ekonomskog razvoja Bora”, da je budžet zahvaljujući proizvodnji bakra veći za 1,2 milijarde dinara, ali da se zbog zagađenja mora uraditi, kako je rekao, “revizija odnosa”.

Milikić je podvukao i da Ministarstvo ekologije nije odgovorilo na dostavljeni lokalni akcioni plan grada Bora, da je u fijokama držan duže nego što to zakon predviđa, a da je onda poslat nazad na usaglašavanje.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

čitulje bor

ČITULJE

Posted by - 1. septembra 2022. 0
  RASPORED SAHRANA NA NOVOM BORSKOM GROBLJU  Za 27. septembar 2022. 12:00 Aničić Milojka (1946)            …
X