DruštvoНекатегоризовано

Žene u EU češće rade s nepunim radnim vremenom

Žene u Evropskoj uniji su u proseku zarađivale 16,1% manje od muškaraca u 2014, što znači da su na jedan evro koji su na sat zarađivali muškarci, žene dobijale 84 evrocenta, saopštio je 7. marta evropski zavod za statistiku Eurostat. Razlika u zaradi muškaraca i žena kreće se od manje od 5% u Sloveniji i Malti do više od 20% u Estoniji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj i Slovačkoj. Podaci objavljeni povodom Međunarodnog dana žena pokazuju da žene, bilo da imaju decu ili ne, češće rade sa nepunim radnim vremenom a razlika na tom planu u odnosu na muškarce drastično se povećava sa brojem dece.

 

shutterstock_rodna vaga

 
U Sloveniji je razlika u zaradi muškaraca i žena iznosila u 2014. 2,9%, a na Malti 4,5%. Razlika manja od 10% zabeležena je i u Italiji 6,5%, Poljskoj 7,7%, Luksemburgu i Belgiji 9,9%.

 

Na drugom kraju liste nalaze se zemlje sa razlikom od preko 20%: najveća razlika postoji u Estoniji (28,3%), slede Austrija (22,9%), Češka (22,1%), Nemačka (21,6%) i Slovačka (21,1%).

 

Razlike u prosečnoj bruto zaradi na sat ne mogu se tumačiti samo na osnovu principa jednaka zarada za isti posao već se objašnjavaju i različtim socijalnim, pravnim i ekonomskim faktorima, uključujući inidividualne osobine, poput iskustva i obrazovanja, navodi Eurostat.

 

Razlike među muškarcima na tržištu rada ogledaju se i u radnom vremenu. U 2014. u EU svaka peta ili 20% žena starosne dobi od 25 do 49 godina bez dece radilo je sa nepunim radnim vremenom dok je takav ugovor imao svaki 12. muškarac ili 8,2%, što je razlika od 11,8 procentnih poena.

 

Jaz se povećava a brojem dece. Razlika raste na 26,6 procentnih poena kada je reč o ženama i muškarcima sa jednim detetom, a zatim i na 34,4 procentnih poena za žene i muškarce sa dvoje dece.

 

U slučaju da imaju troje i više dece razlika se povećava na 38,1 procentnih poena: gotovo polovina žena (45,1%) sa najmanje troje dece radi sa nepunim randim vremenom, dok je u slučaju muškaraca u istom položaju taj udeo 7%.

 

Razlika su vidljive i u odnosu na različite grupe žena. Dok je kod žena bez dece udeo onih koji rade nepuno radno vreme 20%, kod žena sa jednim detetom iznosi 31,3%.

 

Ovakav trend prisutan je u svim članicama EU a najveće razlike postoje u Nemačkoj gde 25,3% žena dobi od 25 do 49 godina bez dece radi sa nepunim radnim vremenom, i čak 59,4% žena sa jednim detetom, što je razlika od 34,1 procentna poena.

 

Slede Austrija sa razlikom od 28,9 procentna poena, Velika Britanija (28,2 procentna poena) i Holandija (25,1%).

 

Izvor: EurActiv.com

Foto: Shutterstock.com

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Na Festivalu zmajevih čamaca borski fudbaleri učili da pripreme ZONGZI i sa Kinezima igrali u meštovitom timu

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X