Ozvaničena saradnja mladih Donjeg Milanovca i Prilepa

460 0

DONJI MILANOVAC (IST Media, J.B.K.) Otvorena za saradnju sa ciljem upoznavanja metoda omladinskog rada u Makedoniji, razmenu iskustva, znanja i informacija među akterima u omladinskom radu, kako bi potom primenila dobru praksu i kvalitativno proširila sadržaje svoga rada Inicijativa mladih „Hoću!Mogu!“ iz Donjeg Milanovca potpisala je Memorandum o saradnji sa Društvom za promociju kulturnih vrednosti u Pelagoniji „Markukule“ iz Prilepa.

Smatrajući da zajedničkim radom mogu da postignu više i da u saradnju uključe i druge: sportske klubove, obrazovne ustanove, kulturno umetnička društva, utvrdili su zajedničke ciljeve koje će realizovati putem aktivnosti edukativnog, sportskog i kulturnog karaktera, kontinuirano praćenje potreba mladih i iznalaženje adekvatnih rešenja, učešće na međunarodnim i domaćim manifestacijama i promociju aktivnosti na društvenim mrežama.

 

potpisivanje memoranduma
Potpisivanje memoranduma

„Ovo je tek početak, jer nam u skorije vreme sledi potpisivanje memoranduma o saradnji i sa oranizacijom mladih iz Velesa, o čemu smo razovarali sa delegacijom iz opštine Veles koju su činili predsednik Saveta za mlade Filip Spirkoski, član Soveta opštine Žive Katrandžiev, Aleksandar Saveski predsednik Studenskog parlamenta Tehnološko tehničkog fakulteta i Nikola Georgiev iz odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, domaće i međunarodne projekte. Bili su naši gosti, upoznali smo ih sa radom Inicijative mladih i dogovorili da memorandum o saradnji potpišemo u Velesu, kada ćemo nadam se konkretizovati pravce saradnje na polju obrazovanja, sporta i kulture koji treba da dovedu i do bratimljenja naših opština.“ rekao nam je predsednik IM „Hoću!Mogu!“ Petar Jovanović.
Spremnost za saradnju je obostrana i mogućnosti su brojne, potvrđuju i gosti iz Velesa.

 

delegacija Velesa sa domacinima na Lepenskom Viru
Delegacija Velesa sa domaćinima na Lepenskom Viru

„Razmena iskustava, sport, kultura, zajedničke manifestacije, zajedničko apliciranje na projektima, neformalno obrazovanje predstavljaju tek deo onoga što želimo zajedno da radimo.“ objašnjava Aleksandar Saveski predsednik Studenskog parlamenta Tehnološko tehničkog fakulteta, naglašavajući projektne mogućnosti Erasmusa +.
„Imamo bogato iskustvo na domaćim i stranim projektima, izradi, apliciranju i implementaciji i spremni smo da to iskustvo podelimo da mladima iz Donjeg Milanovca i da kao partneri kreiramo zajedničke projekte i zajednički apliciramo kod različitih donatora.“ kaže Nikola Georgiev.
Mladima Donjeg Milanovca, Prilepa i Velesa očigledno nije trebalo mnogo da pronađu zajednički jezik, a kako mladi svet u regionu muče manje-više iste muke, ni formiranje Balkanskog foruma mladih nije nedostižno, smatra Petar Jovanović.
„Potreban nam je takav vid organizovanja radi lakšeg i bržeg protoka informacija među mladima bitnim za obrazovanje, studiranje u inostranstvu, zajedničke evrpske projekte, profesionalno napredovanje. Mnogo mladih u našoj zemlji i zemljama u okruženju i ne zna šta im je sve dostupno, a time i ne koristi date mogućnosti. Želimo to da promenimo.“ ističe Jovanović.
I domaćini i gosti smatraju da će međusobnom saradnjom motivisati mlade u planiranju i realizaciji međunarodne saradnje kako bi na taj način ponudili realna i sistemska rešenja za probleme mladih na lokalnom i nacionalnom nivou i u jednoj i u drugoj zemlji, ali i da se podigne nivo informisanosti mladih i šire javnosti o problemima mladih i o mogućim rešenjima i šansama za zadovoljenje njihovih potreba.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X