Korona

Zbog manjeg obima posla PCR testiranje samo uz zakazivanje

dom zdravlja Bor vakcinacija

 

Zbog smanjenog obima testiranja, PCR testovi od sada se u Domu zdravlja obavljaju samo ponedeljkom, sredom i petkom od 7 do 8:30, rekla je za Ist Media doktorka Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja u Boru.

PCR testovi koji su potrebni za putovanje, takozvani komercijalni testovi, rade se na zahtev građana tako što se u Domu zdravlja vrši upisivanje, a nakon testiranja uzorci se šalju u laboratoriju „Vatreno oko“ u Nišu.

PCR test se radi na lični zahtev i košta devet hiljada dinara, dok je brzi antigenski test 3.500 dinara.

Ukoliko bude potrebe radićemo testiranje svakodnevno. Uglavnom su do sada to bile kineske grupe građana. Za antigenski test nije potrebno zakazivanje, osim subotom, ako je nekome potreban test za ponedeljak zbog putovanja, kaže dr Stankulić.

Kada je reč o vakcinaciji protiv Covida 19, dr Stankulić ističe da je još uvek nedovoljan broj vakcinisanih građana.

Nismo dostigli 50 procenata kompletno vakcinisanih. Time nećemo steći kolektivni imunitet, jer je potrebno da bar 75 do 80 odsto građana bude vakcinisano, ističe doktorka Javorka Stankulić.

U borkom Domu zdravlja trenutno nema Sputnjika za prvu i treću dozu, dok ostalih vakcina ima.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa obavlja se isključivo u Domu zdravlja, dok se vakcina protiv Covida 19 može dobiti u Domu za stara lica, svakog radnog dana od 7 do 20 sati, a subotom od 9 do 17 časova. U selima se mogu primiti obe vrste vakcina, i protiv Covida i protiv gripa.

 

 

.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X