Društvo

Zašto je neophodno da kontrolišete šećer u krvi? Pretpostavlja se da je u Boru oko 7000 obolelih od čega je 180 dece

glikemija secer u krvi

Foto: Ist media

Medicinske sestre Opšte bolnice u Boru Silvija Šeršeljević i Slađana Đurić, danas su dva sata u prodajnom objektu Maksi diskonta Boranima besplatno merile šećer u krvi i krvni pritisak, u sklopu Svetskog Dana borbe protiv dijabetesa (WDD) koji se obeležava svake godine 14. novembra kada je rođen Ser Frederika Bentinga, koji je 1922. zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin i predstavlja najveću svetsku kampanju usmerenu na podizanje svesti o dijabetesu.

Ovakve akcije su važne pošto je dijabetes jedna od najčešćih hroničnih nezaraznih obolenja. Dijagnoza je laka jer se otkriva merenjem šećera u krvi, a ono što treba da naglasimo je da ova bolest može dugo da traje i bude neotkrivena jer se simptomi javljaju tek kada glikemija pređe 14. Nažalost, dijabetes se otkriva tek kada nastanu komplikacije koje je jako teško lečiti, upozorava dr Branislva Radosavljević, specijalista interne medicine Opšte bolnice.

Ona naglašava da je ova bolest, koja se pojavljuje i kod dece, izlečiva ukoliko se rade prevetnivni pregledi. A posledice dijabetese su ozbiljne, od gubitka vida, srčanog ili moždanog udara, do amputacije donjih ekstremiteta ali i otkazivanja bubrega nakon čega se pacijent upućuje na naporne dijalize.

Procenjuje se da je u Srbiji  770.000 obolelih od ove bolesti a da čak 44% to i ne zna, dok se u Boru procenjuje da ih je između oko 7.000 od čega je 180 dece.

Pri Domu zdravlja postoji Savetovalište za dijabetis gde se u okviru redovnih pregleda obavlja i kontrola glikemije u krvi, a savet je građanstvu da to provere dva puta godišnje.

Predsednik UG Plavi istok Dejan Todorović, napominje da je u slučaju dijabetesa najvažnija edukacija stanovništva koja je u Boru na visokom nivou.

Današnju akciju organizovali su Opšta bolnica Bor u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv dijabetesa “Plavi istok”

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X